Eurostat: Werkloosheid Euroland stijgt naar 11,0%

Logotype EurostatHet werkloosheidspercentage over april 2012 is in Euroland gestegen naar 11,%. Hoewel naar nu blijkt de werkloosheid vorige maand al op 11% was uitgekomen, dus technisch gesproken blijft de werkloosheid gelijk. Op 11%… En zoals het zich laat aanzien is het einde nog lang niet in zicht.

Want met uitzondering van Duitsland en Ierland (verrassend) laten de andere geselecteerde landen allemaal een stijging van de werkloosheid zien. Waarbij Spanje ondertussen op 24,3% werkloosheid staat en Griekenland, die twee maanden in haar rapportage achterloopt ondertussen op 21,7% is aangekomen. Portugal is met afstand derde met een werkloosheid van 15,2%. Wat toch ook nauwelijks voorstelbaar is.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) getoond. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april 2012). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april 2012). Bron: Eurostat

Maar het echte drama speelt zich nog altijd af bij de jeugdwerkloosheid. In Spanje staat die ondertussen op 51,5% terwijl Griekenland, wederom met een achterstand van twee maanden in rapportage, op 52,7% uitkomt! Volstrekt onvoorstelbaar. Portugal laat hier wel een steile groei zien, want daat is de jeugdwerkloosheid onderttussen opgelopen tot 36,6%

Met de groeiende economische en monteraire crisis in Euroland is er geen enkel ontsnappingsscenario voor zowel Griekenland als Spanje denkbaar. Bezuinigingsmaatregelen gaan twee volkeren tot de bedelstaf brengen, en Portugal, Italie en Ierland staan er nauwelijks beter voor. De onzin die de Euro heet is langzaam maar onverbiddelijk Euroland van binnenuit aan het uithollen.

Geef een reactie

1 Comment