Is Jobbird eigenlijk een plofkip?

Jobbird of plofkipHet is niet helemaal duidelijk wat er met Jobbird aan de hand is. De barrage aan persberichten waarin Jobbird de concurrentie regelmatig en behoorlijk ongefundeerd vegen uit de pan gaf, zijn sinds enige tijd gestopt. De steile groei van het vacaturevolume heeft zich veranderd in een op en neer stuiterend volume dat echter de indruk geeft steeds verder te krimpen. Waarmee Jobbird alle kenmerken van een plofkip lijkt te vertonen; een kunstmatig uit zijn krachten gegroeid beestje dat niet langer op de eigen benen lijkt te kunnen staan.

Maar wat is de reden voor deze ontwikkeling? Tenslotte lag de site lange tijd op koers om een ongekend hoog vacaturevolume binnen te halen, in overeenstemming met het onwaarschijnlijke doel van 100.000 vacatures per eind 2012. Dit laatste is waarschijnlijk een symptoom van het ‘grote broek syndroom’ van oprichter Jan-Peter Cruiming, maar de site leek op weg om de al bijzondere grens van 50.000 vacatures rond eind mei te gaan halen.

Maar dat lijkt nu ineens een ver verleden tijd. Want een aantal weken geleden kwam de klad in de groei van het vacaturevolume. En er is ondertussen sprake van een daling van dat volume, waardoor Jobbird niet langer de alleenheerser op basis van het aantal vacatures is. Er is een strijd gaande tussen de grote drie freemium vacaturesites Banenmatch, Jobbird en Jobselectie wie deze titel op mag eisen. Elk van de drie sties heeft op dit moment een vacaturevolume rond de 35.000 vacatures. Inderdaad, aanzienlijk lager dan die 50.000…

Met het stagneren van de groei van het vacaturevolume zijn plotseling ook de ronkende persberichten verdwenen. Niet langer veegt Jobbird via de pers de vloer aan met de ‘oude’ vacaturesites zoals Monsterboard en, extra pikant natuurlijk, Nationale Vacaturebank. Het is stil geworden in het hoge Noorden. Zo stil dat je je bijna af begint te vragen wat er bij Jobbird aan de hand is. Heeft de site soms in de korte tijd van haar bestaan al een volledige boom & bust cyclus doorlopen? Want daarmee zou de site een grote gelijkenis vertonen met de plofkip.

Geef een reactie

3 Comments