Vacaturesite top 10: Monsterboard op plaats 9…

Vacaturemonitor, negatiefEr is een fraaie tweedeling in de vacaturesite top 10 deze week. De eerste vijf posities worden ingenomen door freemium vacaturesites, de laatste vijf posities door pay-to-post vacaturesites. Hoewel de toekomst van de freemium vacaturesites nog altijd bewezen moet worden is het lot van de pay-to-post vacaturesites zo langzamerhand wel getekend. Dat wordt een kwestie van aanpassen of sterven; zoveel lijkt ondertussen wel zeker.

Het volume aan vacatureplaatsingen is 24,5% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures maar liefst 15,6% kleiner. En dat laatste cijfer baart steeds meer zorgen; vooral omdat vorig jaar de ineenstorting van het unieke vacaturevolume in juni begon. Het is daarom te hopen dat in komende weken dat procentuele verschil met vorig jaar forst terugloopt, anders gaan we een absolute rampmaand tegemoet.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 20 – 22). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 20 – 22). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +1,4%
  2. Werk.nl: +0,1%
  3. Jobbird: 0,0%
  4. Jobselectie: +0,4%
  5. VacatureBase: +0,2%
  6. Nationale Vacaturebank: -0,1%
  7. Vacaturevijver: +0,2%
  8. JobTrack: +0,2%
  9. Monsterboard: -0,1%
  10. GoudenGidsBanen: -0,1%

De stijging van Banenmatch lijkt nog altijd haar basis te vinden in de gewijzigde dedoubleringsstrategie van Jobfeed. Hierdoor lijkt het vacaturevolume niet in de verste verten op het door de site zelf gemelde vacaturevolume. Irritant… Hoe dan ook, de meest opvallende verandering is het langzame, maar onverbiddelijke afglijden van Monsterboard. De site staat nu nog slechts op de negende plaats en lijkt dus op weg naar een enkeltje uit de top 10 van grootste vacaturesites. Een opvallende, zij het niet verrassende onwikkeling. Nou maar hopen dat de nieuwe eigenaar niet te veel voor Monster zal betalen. Onder de aanname dat zich uiteindelijk een gegadigde gaat melden…

Het geworstel is echter niet voorbehouden aan Monsterboard. Ook Nationale Vacaturebank (nu op plaats 6) heeft duidelijk moeite om zich staande te houden. Maar de problematiek is niet beperkt tot de pay-to-post vacaturesites; Jobbird laat zien dat zelfs met een gigantisch marketingbudget (EUR 2.000.000,00) het niet vanzelfsprekend is om de grootste te worden. Ondertussen is de site afgegleden naar een ‘magere’ 35.000 vacatures waar volgens de ambitie op dit moment een ruime 50.000 getoond had moeten worden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch zakt verder weg (van 35% naar 32%), terwijl Werk.nl met dezelfde verandering doormaakt maar dan in positieve zin waardoor laatstgenoemde de eerste plaats van Banenmatch overneemt. Het negatieve sentiment van Werk.nl blijft nog altijd extreem hoog; maar liefst 41%. Inderdaad, allemaal als gevolg van de RTL uitzending over de slechte zoekresultaten bij Werk.nl.

Geef een reactie