Rendement freemium vacaturesite hoger dan pay-to-post!

Euro Een onderzoek van VONQ in samenwerking met Jobbird heeft interessante informatie opgeleverd over het rendement van deze freemium vacaturesite. Waarmee voor vacaturehouders een beter afgewogen beslissing genomen kan worden over het al dan niet incorporen van freemium vacaturesites in de passieve wervingsmix.

In hoofdlijn komt het er op neer dat een ‘gratis’ vacatureplaatsing gemiddeld 1,66 sollicitaties oplevert, een betaalde vacatureplaatsing (topbaan) levert 7,11 sollicitaties op. De lijstprijs van een topbaan is EUR 99,00. Nationale Vacaturebank stelt gemiddeld 6 sollicitaties per vacature te leveren; de lijstprijs van een vacatureplaatsing op deze site is EUR 299. Een topbaan bij Jobbird is dus aanzienlijk goedkoper en levert een groter aantal sollicitaties op; bij Jobbird kost een sollicitatie via een topbaan EUR 13,92; bij Nationale Vacaturebank kost een sollicitatie via een standaard vacatureplaatsing EUR49,83.

Als we er vanuit kunnen gaan dat de freemium sites een min of meer vergelijkbaar rendement halen dan is duidelijk dat freemium vacaturesites een betere value for money leveren dan pay-to-post vacaturesites. Overigens bevat het verhaal van VONQ een nuancering naar opleidingsniveau, regio en functiegroepen die het noodzakelijk maakt om daar in detail naar te kijken omdat Jobbird in bepaalde segmenten duidelijk lager scoort en andere segmenten beduidend hoger. Consolidatie levert altijd verlies van informatie op.

Maar de vraag of freemium vacaturesites bestaansrecht hebben lijkt met deze informatie bevestigend te zijn beantwoord. Het is overigens wel tijd om VONQ dit onderzoek te laten herhalen bij Banenmatch en Jobselectie om op deze manier een completer beeld te krijgen van alle grote freemium vacaturesites.

Overigens blijkt uit dit onderzoek dat Jobbird in maart van dit jaar, tijdens het eHRM event, heeft zitten te jokken. Want toen stelde Anne de Vries (Jobbird) vol overtuiging dat de site gemiddeld tussen de 3 – 4 sollicitaties per vacature opleverde. En dat is dus niet waar. Een onafhankelijke toetsing van het cijfer dat door Quintin Schevernels (toenmalig COO VNU Media) voor Nationale Vacaturebank werd genoemd is tot op heden niet gedaan.

Iets zegt mij dat de twee grootste pay-to-post vacaturesites minder genegen zullen zijn om aan een dergelijk onderzoek mee te werken. In dat geval laden zij natuurlijk wel de schijn op zich bevreesd te zijn voor de uitkomsten. Daarom nodig ik vanuit deze plaats zowel Nationale Vacaturebank als Monsterboard uit om contact op te nemen met VONQ om het rendement van de pay-to-post sites vast te stellen. En zo de markt van vacaturesites een stuk transparanter te maken.

Geef een reactie

30 Comments
 • Peter
  says:

  1. Een topbaan op jobbird is niet te vergelijken met een topbaan op NVB. Je moet je op jobbird, na het ingegeven van de selectiemogelijkheden door 5-6 topbaan-pagina’s worstelen (test gedaan in ICT branche). Dit zouden op NVB als reguliere betaalde jobs tellen.

  2. Doe eens een aantal searches op jobbird, klik op een willekeurige topbaan, scroll naar beneden en kijk eens hoeveel er gemiddeld gesolliciteerd wordt. Niet zelden is dat 0, en zeer zelden meer dan 3. Aangezien Cruiming en Co wel vaker niet helemaal lekker met de cijfertjes zitten heb ik zo mijn vraagtekens bij de genoemde 7.1 (uiteraard is het goed dat de gegevens op jobbird te zien zijn, in tegenstelling tot in dit geval NVB waar je ook niet zeker bent van de gegeven gegevens.

  Vooralsnog kunnen we toch concluderen dat jobbird ondanks de vele miljoenen reclame enorm tegenvalt. Er wordt in de markt niet over gesproken, er wordt niet veel traffic gegenereerd in vergelijk met concurrenten, de 200.000 vacatures blijkt een utopie (sterker nog, de aantallen dalen) en er zijn zeer geregeld technische problemen.

  Maar goed, een gratis kanaal is altijd handig, maar ik blijf vooralsnog gewoon investeren in NVB en MB, immers, hoe meer krentenkakkers daar vertrekken, hoe meer mijn vacature daar waard is, ik concureer immers niet met de gehele markt zoals op jobbird, maar met een stuk minder vacatures. En qua traffic en views per vacature zit voor mij MB aan meer dan het dubbele tov van jobbird, en NVB daar niet ver vandaan.

  Gratis klinkt leuk maar ik zit in de recruitment om geld te verdienen, en als geld verdienen betekent dat je eerst een beetje moet investeren, dan is dat prima.

 • Gilbert
  says:

  Hoi Remy,

  Dit valt me wel een beetje tegen van jullie maar waarschijnlijk is dit tegen gehouden door jobbird??

  Ik kan mij hun angst ook wel voorstellen dat er een “vergelijk” gemaakt zou worden met banenmatch want zoals jij mooi aangeeft met alle marketing inspanningen (lees cash) wint banenmatch het nog steeds op alle fronten van jobbird.

  Ik zie hierbij dan ook af van jouw voorstel  voor een binnenshuis testtraject.
  Wij willen dan ook alleen een test aangaan die openbaar gemaakt zal worden!!

  Met vriendelijke groet,

  Gilbert van Straalen 
   

    

       

 • Remy Verhoeven
  says:

  Beste Gilbert,
  In mijn enthousiasme heb ik direct op jouw verzoek gereageerd met de uitnodiging voor een test traject.
  Bij nader overleg hebben wij besloten om niet willen mee te werken aan het publiceren van “lijstjes” waarbij partijen tegenover/naast elkaar worden gezet. Dat is overigens ook nooit de insteek van ons originele artikel geweest. De insteek van het artikel was een analyse van de resultaten van verschillende producten binnen een site. 
  Ik ga overigens nog steeds graag een testtraject met je aan, maar we gaan hier geen openbaar artikel over schrijven.
  Mvg Remy Verhoeven

 • Sandor
  says:

  @dirk: een soort “marktplaatsmodel” dus waarbij de vacaturesite vraagt aan de kandidaat of hij de baan heeft geaccepteerd en bijvoorbeeld kan cross checken via social media (bijvoorbeeld linkedin). Hmmm over innovatie en nieuwe verdienmodellen gesproken…..ben benieuwd wie er mee leest…..

 • Dirk Goossens
  says:

  De aanname dat een online aanname niet meetbaar is gaat uit van de liegende werkgever. Deze kan een fee namelijk afkopen met een leugen.

  Tegenwoordig is er echter een derde in het spel, de kandidaat die kan aangeven hoe hij een vacature gevonden heeft. Deze is minder geneigd te liegen, aangezien hij de leugen ook in zijn eigen sociale netwerk hoog zou moeten houden.

 • Sandor
  says:

  eigenlijk is het freemiumconcept dus meer een marketingconstructie om een bestaande volwassen markt snel en effectief te kunnen penetreren onder het mom van “gratis postings”

  • Vincent / Jobselectie
   says:

   Nee dat dus niet! Zie mijn eerdere reactie met het verschil dat er bij Freemium sites uitsluitend betaald wordt voor daadwerkelijk resultaat.

   Daarnaast werkt gratis ook goed maar levert betaald gewoon meer bezoekers en dus ook reacties op omdat het jobboard zich extra gaat inspannen middels database mailings en top posities zoals bij AdWords en adere mogelijkheden om de klant extra te promoten.

  • Marc Drees
   says:

   Dat is traditioneel de situatie geweest. Toen Totaljobs in Nederland startte was het ook een gratis vacaturesite. Maar dat is niet het geval bij freemium, waar voor de basisdienst geen vergoeding hoeft te worden betaald maar voor alle additionele diensten wel. Waarbij een freemium vacaturesite er op termijn nog altijd toe kan besluiten om een pay-to-post variant te starten. Al was het op een CPC model, of een CPA (cost per apply) model.

 • Marc Drees
  says:

  Het is appels met toekomstige appels vergelijken. Waarbij natuurlijk het enige echte rendement de sollicitanten zijn die passen op de functie. Hier leveren zowel freemium als pay-to-post vacaturesites nog altijd geen enkele service; dus op dat gebied is er nog heel veel te doen. Het enige criterium is op dit moment het aantal sollicitanten, en deze conversie is natuurlijk wel relevant; en daar dienen freemium en pay-to-post over 1 kam te worden geschoren. Op dit moment blijkt dat een standaard plaatsing op een freemium ver achterblijft bij een standaard plaatsing op een pay-to-post maar dat een betaalde posting (topbaan) een beter scoort dan een standaard plaatsing en een betere kosten-baten verhouding biedt.
   
  De simpele rekensom leert dat de pay-to-post vacaturesite haar prijs dus minstens moet halveren. Wat dat met de omzet gaat doen laat zich eenvoudig raden… Peren worden appels…
   
   

 • Sandor
  says:

  we gaan dus een beweging krijgen waarbij bedrijven steeds meer in plaats van gratis postings betaalde postings gaan doen op freemium sites vanwege de betere conversieratio/kosten verhouding waardoor ultimo er dus eigenlijk een goedkopere variant van het pay to post model ontstaat. In de endgame zullen de bestaande pay to post sites waarschijnlijk hun prijzen laten zakken naar het “topbanen” prijsniveau van de freemiumsites.

  • Vincent / Jobselectie
   says:

   @Sandor
   Ik denk het wel met het verschil dat er bij freemium sites uitsluitend betaald wordt a.d.v. behaald resultaat.

   Resultaat kan afgesproken worden in de vorm van een view, click, sollicitatie of het aannemen van een medewerker. Hoe verder in het proces hoe hoger de kosten zullen zijn voor de klant.

   Bij de laatste stap verwacht ik dat Jobboards zullen afhaken aangezien die niet online meetbaar zijn te maken. Het jobboard moet zich begeven in de offline wereld of vertrouwen op blauwe ogen van een recruiter die doorgeeft of een kandidaat wel of niet aangenomen wordt.

   De laatste stap is de stap die de intermediair zal zetten en daar kunnen ook de grootste bedragen voor gevraagd worden maar dat vergt ook veel persoonlijk contact met de klant.

   Niet uitsluitend de vacaturemarkt beweegt in deze richting maar het hele Internet. Zie Marktplaats, Badoo (datingsite), Facebook, Google AdWords en lees het boek “Free” van Chris Anderson.

   PS: Of de pay to post jobboards hun prijzen zullen verlagen betwijfel ik. Want laten we eerlijk zijn, wat is euro 299,- indien een geschikte medewerker wordt gevonden vergeleken met de loonkosten van een nieuwe medewerker. De pay to post jobboards moeten dus zoals Marc ook al vaker aangaf blijven aantonen dat zij de kwaliteit leveren die zij beloven.

   • Marc Drees
    says:

    Het is niet de pay-to-post vacaturesite die vrijwillig haar tarieven zal verlagen, het is de klant die het zal gaan verlangen. Een volstrekt logische beweging indien de dienst transparanter wordt. En met het onderzoek van VONQ en Jobbird is er een eerste voorzichtige stap in die richting gemaakt.
     
    Voor pay-to-post vacaturesite wordt het dus: lever een dienst van een aantoonbaar hogere waarde dan de freemium collega of ga een graf uitzoeken.

   • Sandor
    says:

    @vincent: volgens mij betaal je op freemiumsites gewoon voor de plaatsing niet voor de conversie waarbij ik dat overigens een zeer gezonde stap zou vinden. By the way betalen voor een view is dat niet in het kader “kijken, kijken niet kopen”. Afrekenen per hire zal inderdaad nooit het verdienmodel gan worden omdat dit niet achterhaalbaar is; hoogst haalbare is dus pay per CV. Verder eens met marc dat de klant pay to post sites zal dwingen tot tariefsverlaging; gewone marktwerking. De enige reden dat een pay to post en premium kan vragen is als zij aantoonbaar betere kandidaten kan leveren in de vorm van een hogere conversion to selectee ratio maar denk dat dat niet het geval is

    • Vincent / Jobselectie
     says:

     @Sandor Ik kan niet voor Banenmatch en Jobbird spreken maar wij hebben in het verleden getest met het uitsluitend betalen voor resultaat en zullen hier beslist mee verder gaan na het lanceren van de nieuwe site.

     Een view kan zeker een afreken model zijn mits het jobboard zijn zoekfilters goed heeft ingericht. Het is dan de verantwoordelijkheid van de klant om goede titels en een aantrekkelijke vacature teksten te schrijven en de vacature te koppelen aan de juiste filters. Jobboards worden nu bijvoorbeeld afgerekend omdat er geen sollicitaties binnenkomen terwijl dat ook vaak heeft te maken met dramatisch geschreven vacature teksten van de klant.

     Hoe kleiner het risico voor het jobboard hoe lager de kosten voor de klant. Als de klant dus overtuigd is van de aantrekkelijkheid van zijn vacature dan zou het betalen per view het meest aantrekkelijke model moeten zijn.

 • Vincent / Jobselectie
  says:

  @Remy
  Heb je misschien een verklaring voor het feit dat de gemeten freemium sites een hogere conversie leveren? Conversie wordt grotendeels veroorzaakt door goed geïndexeerde vacatures, goede zoek mogelijkheden i.c.m. relevante traffic.

  De traffic bronnen van NVB en Monsterboard zullen zeker niet slechter zijn dan de freemium sites en hun zoekfilters werken beter, dat ziet iedereen met het blote oog. Ik vraag mij dan ook af hoe het kan dat freemium sites hoger scoren. Enig idee?

  @Marc 
  Het is een interessante “wedstrijd” maar geen relevante wedstrijd. Het is appels met peren vergelijken want het gaat er om dat freemium sites conversie leveren voor hun gratis variant naar klanten en dat is volgens mij inmiddels wel bewezen. Wij noteren nu meer dan 300.000 sollicitaties uitsluitend via de site dus dat het werkt is een feit.

  Echter wordt nu de gratis dienst van een freemium site vergeleken met betaalde diensten van de pay to post jobboards terwijl voor een appel en een ei de freemium vacaturesites een veel hogere conversie leveren ten opzichte van hun gratis varianten. 

  Als je dus de betaalde varianten van freemium sites (overigens veel goedkoper dan de pay to post sites) gaat vergelijken met de grote betaalde jobboards denk ik dat de verschillen veel groter zullen zijn in het voordeel van de freemium sites.

 • Ria O.
  says:

  Een zeer karige score in deze periode van toch hoge werkloosheid, ca. 6,5%. Ik herinner mij dat ik tijdens mijn werkloosheid in 1995 altijd de zaterdagkranten kocht en meteen dat weekend de brieven de deur uit deed om te zorgen dat ze  maandag op de deurmat lagen t voordat de HOOS aan brieven binnenkwam. Zo kwam ik dus wel eens op gesprek waarbij men mij 1x vertelde dat men ruim 600 sollicitaties binnen had gekregen, en een andere keer ruim 300! Dit waren vacatures op fin/econ gebied/MBO, fulltime.

  • Remy Verhoeven
   says:

   Ha Gilbert,

   leuk, die afspraak staat! Laten we een test opzetten van een paar honderd vacatures om te zien hoe Banenmatch zich verhoudt ten opzichte van Jobbird. Ik neem volgende week contact met je op om de details te bespreken. 

   Zou het overigens heel knap vinden als je beter weet te presteren dan Jobbird, want waar ik bij Jobbird veel (zichtbare) marketinginspanningen zie om traffic te genereren, kom ik jullie bijna nergens tegen. 
   Maar de test zal het ons leren! 

   Grt Remy Verhoeven  

   • Gilbert
    says:

    Hoi Remy,

    Helemaal goed,je hebt ook waarschijnlijk het verschil in cv’s gezien?een kleine 80.000 stuks wat wij meer in database hebben staan,maandelijks aangevuld met 11.000 nieuwe verse cv’s.

    Veel terug kerende bezoekers…toch ruim 600.000 unieke per maand.
    Dus als het om sollicitaties gaat,gaan wij dit absoluut winnen. 

    Idd best een prestatie met een budget van nog geen 1 % van wat jobbird uitgeeft.

    Zullen we er een lekker flesje drank op zetten?

    Grtz

    Gilbert