TalentBin: een heel vette people aggregator

Logotype TalentBinOp het gebied van people aggregators is de spoeling voorlopig nog bijzonder dun. We hebben de eerste generatie reputation engines (Klout, Peerindex, Kred, en vele, vele anderen), we hebben LinkedIn en haar kloontjes op Facebook (BranchOut, Identified, BeKnown, Talent.me, Silp, Talent Exchange, OhMyJob, Pooldip en Emplido) en last but not least hebben we de enige serieus te nemen partijen, TheSocialCV en TalentBin. TalentBin? Jawel, ook TalentBin.

Want waar een eerste vroege beta van deze site een volstrekt onzinnige applicatie bleek, is het huidige TalentBin volstrekt andere richting in geslagen en is daarmee een meer dan serieus te nemen people aggregator die op sommige punten TheSocialCV zelfs haar hielen laat zien. En dat is mooi, want zo is er een keuze gekomen voor recruiters die de groei van actieve werving mede vorm geven. Het is echter niet allemaal goud dat er blinkt.

De homepage
Dit is de homepage van TalentBin:

TalentBin | Homepage

Geen oogverblindende homepage, integendeel. Maar met een duidelijke belofte:

The talent search engine for the entire web.

Find candidates where they’re active online, based on their skills, interests, and actions.

En dat moet je natuurlijk gaan proberen.

Zoeken naar kandidaten

Dat zoeken naar kandidaten kent bij TalentBin een opvallende, en in mijn optiek nogal beperkende benadering. En dat is deze:

TalentBin | Job req

Ik kan uitsluitend een zoekopdracht starten als ik een vacature heb. Althans, daar lijkt het op, maar eigenlijk is het niets meer dan een foldernaampje. Waarmee je, naar later zal blijken, potentieel interessante kandidaten in kan bewaren. Met een nogal beperkte beheerstructuur.

Maar laat ik beginnen door op de knop Select te klikken:

TalentBin | Zoekscherm

Dit is dus de zoekinterface van TalentBin, met onderaan de claim dat ik in meer dan 200 miljoen web profielen kan zoeken. Nou had Ark de claim dat zij maar liefst 1 miljard profielen ontsluiten, maar dat is niets meer dan Facebook profielen waar nauwelijks informatie in is opgeslagen. Dus zo’n aantal zegt nog helemaal niets; het gaat om de rijkdom aan doorzoekbare data-elementen die aan die profielen zijn gekoppeld.

Laat ik dus eens kijken wat TalenBin mij kan opleveren. Met de Simple Search kan ik zoektermen in drie vormen invoeren:

TalentBin | Zoekscherm, 2

Ik heb dus twee verplichte elementen (Ruby, Netherlands), twee optionele elementen (Qraft, Apache en Mongrel) en een item dat niet mag voorkomen (PVV aanhanger) in het zoekresultaat. En deze zoekopdrachtt levert mij maar liefst 1.916 profielen op:

TalentBin | Zoekresultaat

Opvallend is dat het zoekresultaat weliswaar een groot aantal profielen oplevert maar dit ik geen enkele mogelijkheid heb om dit zoekresultaat te sorteren of verder te verfijnen. Met het aantal zoekresultaten dat ik aangeboden krijg zou dat natuurlijk meer dan wenselijk zijn. Waarbij dynamisch opgebouwde facets met relevante verfijningstermen (inclusief de aantallen resultaten per term) natuurlijk helemaal het einde zouden zijn. En natuurlijk zou het prettig zijn als ik ook profielen die wel de zoekterm “Amsterdam” bevatten bovenaan worden getoond. Want die zijn er, alleen worden ze niet als eerste getoond…

Verder kan ik een kandidaat bewaren (aanklikken van het steertje icoon, een notitie bij een kandidaat toevoegen of het kandidaatprofiel uit het zoekresultaat verwijderen (hide)

Een poging om te zien of met een Advanced Search een beter zoekresultaat kon worden verkregen leverde helaas geen verbetering op; wel minder zoekresultaten (1.466):

TalentBin | Advanced Search

De Advanced Search maakt het dus mogelijk om zoektermen specifieker te maken, verder is er bijzonder weinig verschil met de Simple Search. Verder neemt de Advanced Search al heel snel de volledige ruimte op het scherm in beslag…

De mogelijkheden om het zoekresultaat te manipuleren zijn dus zeer beperkt binnen TalentBin en dat is bijzonder jammer. Tenslotte levert de site voor zover ik kan overzien zeer goede resultaten, en in zo’n geval worden aanvullende manipulatiemogelijkheden node gemist. Nu moet er door een enorm zoekresultaat worden gestruind waarbij TalentBin ook geen bladerfunctie biedt maar gewoon onderaan de pagina de gebruiker vraag of er al dan niet meer zoekresultaten moeten worden geladen. Wat dus tot een ellenlange pagina kan leiden waar je volstrekt in kan verdwalen. Nog even los van de muisarm waar je binnen no-time aan lijdt.

Afgezien van de brakke user interface is het zoekresultaat dus wel goed. En dat wordt bevestigd als we naar de informatie van een individuele kandidaat gaan:

TalentBin | profiel

Ook hier lijkt TalentBin dus te denken dat ik gek ben op eindeloos scrollen, maar de hoeveelheid potentieel relevante informatie over een persoon is werkelijk gigantisch te noemen. Als inhoudelijk deskundige (ICT-)recruiter kan ik me hierin verliezen en zonder enige twijfel de juiste kandidaten vinden.

Vanuit de detailinformatie kan ik naar alle profielen van de kandidaat springen:

TalentBin | profiel, 2

En als er contactgegevens van een kandidaat beschikbaar zijn dan kan er ook meteen met een kandidaat contact worden opgenomen (bijvoorbeeld via een Twitter account).

Ter vergelijking, dit is de infomatie die ik op TheSocialCV over dezelfde kandidaat heb kunnen vinden:

TheSocialCV | kandidaat, 1

Waarbij het overigens opvallen is dat het tweede TheSocialCV profiel een LinkedIn profiel bevat dat weer niet door TalentBin is gekoppeld…

Overigens heb ik binnen TalentBin wel een aantal ‘false positives’ gevonden, oftewel profielen die zijn samengesteld uit meerdere individuen met dezelfde naam. En dat is natuurlijk niet de bedoeling… TheSocialCV lijkt hierin juist voorzichtiger te zijn; met als gevolg de omgekeerde situatie zoals hierboven getoond. Dezelfde persoon die niet tot een profiel is gereduceerd.

Overigens is het niet zo dat TalentBin zich beperkt tot IT-profielen; zo is dit het profiel van mijn oudste dochter:

TalentBin | profiel, 3

TalentBin heeft dus een ongekend aantal plaatsen op Internet weten te vinden waar zij aanwezig is en deze correct gecombineerd tot een TalentBin profiel. Dat is zonder meer indrukwekkend te noemen. Ter vergelijking, TheSocialCV heeft aanzienlijk minder plaatsen gevonden, maar desondanks zitten er dus nog een aantal locaties tussen die TalentBin blijkbaar niet heeft gebonden (Flickr en FriendFeed):

TheSocialCV | kandidaat, 2

Maar op basis van reikwijdte lijkt TalentBin (op dit moment) TheSocialCV de hielen te laten zien. En met haar claim van meer dan 200 miljoen webprofielen doet zij dat dus ook op basis van het aantal. TheSocialCV claimt op dit moment 110 miljoen profielen te hebben.

Conclusie
TalentBin valt in dezelfde categorie als TheSocialCV; een serieuze people aggregator die het web ontsluit voor recruiters die op zoek zijn naar kandidaten. De beperking van TalentBin ligt ook in dezelfde categorie als TheSocialCV; een interface die het bepaald niet makkelijk maakt om als recruiter op zoek te gaan naar kandidaten. Wat natuurlijk rampzalig is voor het succes van zowel TalentBin als TheSocialCV. Het lijkt er wel op alsof goede aggregatie-initiaven zich om de een of andere reden niets gelegen laten liggen aan user experience. Waarmee ze de eigen, enorme potentie fors ondergraven.

En potentie heeft TalentBin. Haar reach en diepagang is zelfs nog (aanzienlijk) groter dan die van TheSocialCV. En dat is een bijzondere prestatie te noemen. Ik ga even lekker verder spelen…

Geef een reactie

11 Comments