Het vierde PIGGSetje is omgevallen

Spaanse vlag Na Griekenland, Portugal en Ierland lijkt uiteindelijk ook het vierde PIIGS-lid te zijn omgevallen. Lijkt, want hoewel de Eurogroep al een geldelijke toezegging heeft gedaan is er nog geen officieel verzoek van Spanje. Heel bijzonder. Net als de omvang van het bedrag:

The loan will be scaled to provide an effective backstop covering for all possible capital requirements estimated by the diagnostic exercise which the Spanish authorities have commissioned to the external evaluators and the international auditors. The loan amount must cover estimated capital requirements with an additional safety margin, estimated as summing up to EUR 100 billion in total.

En waar moet dat geld vandaan komen? Het ESM is nog niet officieel bekrachtigd door Duitsland, en dat land heeft juist expliciet duidelijk gemaakt dat geldelijke steun vanuit Euroland niet direct aan banken kan worden gegeven. En het EFSF heeft slechts EUR 200 miljard aan toegezegde (!) fondsen beschikbaar, waaronder EUR 93 miljard van… Spanje. Dat laatste bedrag zal wel nooit op de rekening van het ESFS komen…

Een ander probleem bij deze financiele injectie is het gebrek aan voorwaarden. Waar Griekenland, Portugal en Ierland feitelijk onder curatele zijn geplaatst, wordt Spanje met fluwelen handschoenen behandeld:

The Eurogroup notes that Spain has already implemented significant fiscal and labour market reforms and measures to strengthen the capital base of the Spanish banks. The restructuring plans in line with EU state-aid rules and horizontal structural reforms of the domestic financial sector.

En dan is er nog de reden voor die EUR 100 miljard steun. Het is voor de banken van Spanje. Die tot aan hun kruin volzitten met waardeloos geworden onroerend goed en waar tegelijkertijd een bankrun schijnt plaats te vinden. Die banken krijgen die EUR 100 miljard om overeind gehouden te worden. Tot ook dat niet genoeg is… De steun van EUR 100 miljard, afkomstig uit onder meer de bezuinigingen in Nederland, is bedoeld om knoeiende Spaanse banken overeind te houden. Zo krijgt solidariteit wel een zeer smerige nasmaak.

Een grote vraag is hoe de andere landen (Griekenland, Portugal en Ierland), die wel zuchtten onder strikte voorwaarden die aan financiele steun zijn gekoppeld, op de wel zeer vriendelijke deal met Spanje gaan reageren. Of eigenlijk is het geen vraag. Want Ierland heeft al gereageerd:

Ireland wants to renegotiate its rescue plan to benefit from the same treatment as Spain, which looks set to win a bailout for its banks without any broader economic reforms in return

En nu is het wachten tot Griekenland en Portugal met eenzelfde reactie komen. Waarbij de anti-bailout partij in Griekenland (Syriza) wel eens zeer veel electoraal garen kan spinnen bij het gebrek aan condities van deze Spaanse bailout. Wat na 17 juni tot nog meer vuurwerk in Euroland kan gaan leiden.

Euroland lijkt met deze actie de puinhoop alleen nog maar verder te hebben verhoogd. Terechte verontwaardiging bij de andere PIIGS-landen, een toezegging waarvoor er niet eens geld lijkt te zijn en een toezegging die in strijd is met de voorwaarden die het enige land dat daadwerkelijk telt, heeft gesteld: Duitsland. De volgende akte in de soap die de Euro heet staat garant voor veel ‘gedoe’. Alweer…

Verder ook nog even een klein bewijs van de volstrekte, maar dan ook volstrekte onbetrouwbaarheid van politici. Nog geen twee weken gelden zei de Spaanse premier dat er geen redding nodig was van de Spaanse banken. Nu is er EUR 100 miljard nodig om juist dat te doen. En de vraag is natuurlijk hoeveel meer er in de (nabije) toekomst nodig zal zijn.

Maar gelukkig is de Euro nog altijd fantastisch? Eentje die ons in de afgelopen 10 jaar zoveel voorspoed en welvaart heeft gebracht dat de slagaderlijke bloeding sinds 2010 daar nog altijd geen invloed op heeft? Wie gelooft dit soort onzin nog? Wie erkent deze blunder van epische proporties door volstrekt megalomane politici? Of is dat laatste een pleonasme…?

O ja, en wil er iemand wedden op de termijn waarop het laatste PIGGSetje omvalt? Want Italie zal het ook niet lang meer droog houden. En blijkbaar is dat ook niet nodig. Als ik een Italiaanse bank was zo ik me nu ineens suicidaal gaan gedragen. Want blijkbaar wordt ik dan door Euroland gered! Wat een weelde!!

Geef een reactie

2 Comments
 • Jon
  says:

  Dit lijkt me een typisch voorbeeld van mekaar de put in praten zoals pechtold zei. Marc, je bent veels te negatief, et zoals die van RTLZ Middelkoop. Eurolanden moeten elkaar steunen, ik hoop persoonlijk op eurobonds, maar Merkel moet ophouden met dwars liggen

  • Marc Drees
   says:

   Vooral lekker naief blijven lullen in plaats van te onderzoeken wat er aan de hand is. Flikker je tenminste vrolijk en geheel onverwacht achterover van een klif die je niet hebt gezien omdat je ervoor kiest de ogen dicht te houden. Geniet ervan zolang je valt.