Vacaturesite top 10: extreem vacaturevolume

Vacaturemonitor, positiefBanenmatch is op dit moment de onbedreigde nummer 1, maar het is een eerste plaats met een geurtje. En dat wordt veroorzaakt door het meetellen door Jobfeed van de interne doublures per site; een getal dat bij Banenmatch relatief zeer hoog is. Daarom zal vanaf volgende week dat aantal uit de vergelijkingscijfers worden verwijderd, waarmee een beter beeld ontstaat van de werkelijke verhoudingen.

Het volume aan vacatureplaatsingen is 43,8% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures maar liefst 6,9% kleiner. Er is dus nog altijd krimp te constateren ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar, toen de grote ineenstorting begon na een werkelijk waanzinnig vacaturevoorjaar.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 21 – 23). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 21 – 23). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +0,8%
  2. Werk.nl: -0,4%
  3. Jobselectie: +1,4%
  4. Jobbird: -0,7%
  5. VacatureBase: 0,0%
  6. Nationale Vacaturebank: -0,4%
  7. JobTrack: -0,3%
  8. Vacaturevijver: -0,4%
  9. Monsterboard: -0,2%

En GoudenGidsBanen verdwijnt terwijl Megajobs weer eens verschijnt. Er zijn dit keer de nodige schommelingen te constateren; en niet alleen bij de freemium sites. Hoewel bij de laatstgenoemde categorie de schommelingen zoals te doen gebruikelijk extremer zijn. De outlier Banenmatch is dit voor een groot gedeelte door het volume aan interne doublures, een volume dat sinds de aanpassing van de dedoubleringsstrategie van Jobfeed wordt geteld. Ik zal binnenkort weer de oorspronkelijke aantallen (zonder interne doublures) presenteren. Dit vereist echter het nodige rekenwerk (en dus tijd).

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch stijgt van 32% naar 43% als de opwinding over de de RTL uitzending over de slechte zoekresultaten bij Werk.nl uit de resultaten verdwijnt. Een logisch gevolg hiervan is dat het aandeel Werk.nl instort; van 41% naar 26%. Het extreem hoge negatieve sentiment bij deze slechtste vacaturesite blijft.

Geef een reactie