Lachen, lachen, lachen met het CPB

Nederlandse vlag Het is blijkbaar weer tijd om een gokje te wagen. En wie anders dan ons nationale gokinstituut, het CPB, is er als de kippen bij om dit te doen. Waarbij vanzelfsprekend ook weer een slag wordt geslagen naar de ontwikkeling van de werkloosheid. Was het CPB op 1 maart er nog van overtuigd dat de werkloosheid dit jaar zou oplopen tot 6,75%, gisteren bleek dat getal op magische wijze te zijn gereduceerd tot 6,25%. In 3 maanden tijd zijn de economische vooruitzichten voor dit jaar blijkbaar zoveel beter geworden dat er maar liefst 0,5% van de verwachte werkloosheid kan worden afsgeschaafd…

Is er enige waarde aan dit cijfer te hechten? Alleen als je politicus bent en dit cijfer van pas komt. Want verder kan je er alleen maar heel hartelijk om lachen. Met name als je de consequenties van deze veranderingen voor de resterende maanden van 2012 doorrekent.

Een lineaire extrapolatie van de voorspellingen (maart en juni 2012) van het CPB laat het volgende beeld zien:

Werkloosheidsontwikkeling 2012 op basis van CPB voorspellingen. Bron: CBS, RecruitmentMatters

Werkloosheidsontwikkeling 2012 op basis van CPB voorspellingen. Bron: CBS, RecruitmentMatters

Met andere woorden, we hebben een zeer forse werkloosheidsgroei ingeruild voor een bijzonder beperkte groei van de werkloosheid in het resterende deel van 2012. En dat in een periode van 3 maanden terwijl in die periode de economie blijft krimpen en de vooruitzichten alleen maar slechter worden. Het is werkelijk verbijsterend.

Geef een reactie

4 Comments