De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Vanaf vandaag dan eindelijk weer een nieuwe aflevering in de serie De grote vijf: aantallen vacatures. Na een lange periode van afwezigheid, veroorzaakt door de onvergelijkbaarheid van gegevens voor en na de invoering van de nieuwe dedoubleringsmethodiek van Jobfeed. Maar het is niet slechts een nieuwe aflevering; het is ook een nieuwe opzet van de serie.

Voortaan is niet slechts het volume aan vacatures van belang, maar ook het type vacature. En het type vacature valt in drie soorten uiteen:

  1. Unieke vacatures. De vacature komt alleen op de betreffende vacaturesite voor
  2. Externe doublures. De vacature is op 1 of meer andere (vacature)sites aangetroffen
  3. Interne doublures. De vacature is meer dan 1 keer op dezelfde site aangetroffen

Daarnaast wordt gekeken naar de omvang van de social media buzz rondom de vacaturesites

Aantal vacatures
In onderstaande grafiek is het totaal aantal actieve vacatures voor de afgelopen 60 dagen (publicatieperiode van een vacature) weergegeven:

Aantal actieve vacatures per vacaturesite, laatste 60 dagen en eigen opgave. Bron: Jobfeed, vacaturesites

Aantal actieve vacatures per vacaturesite, laatste 60 dagen en eigen opgave. Bron: Jobfeed, vacaturesites

Een bijzonder opvallende grafiek. Slechts Jobselectie en Nationale Vacaturebank rapporteren aantallen op de site die vrijwel volledig overeenkomen met het aantal actieve vacatures zoals gemeten door Jobfeed. Jobbird en Banenmatch lijken zichzelf aanzienlijk groter voor te willen doen, of gaan gewoon aanzienlijk minder nauwkeurig om met de plaatsingsduur van vacatures.

Op basis van deze grafiek lijkt Jobselectie dus de allergrootste vacaturesite van Nederland. Lijkt, want het is interessant om te achterhalen hoe het enorme verschil tussen de Jobfeed aantallen en de zelf opgegeven aantallen bij Jobbird en Banenmatch is opgebouwd. Verder is, zoals verwacht mocht worden, Nationale Vacaturebank verrerweg de kleinste van de vijf grootste vacaturesites, maar de afstand van deze site tot de freemium vacaturesites is niet al te groot, overigens met uitzondering tot Jobselectie.

En inderdaad, het door Werk.nl zelf opgegeven vacaturevolume kon niet worden achterhaald. De reden? Drie keer raden:

image

Maar gelukkig heeft RTL allang geen aandacht meer voor de dagelijkse ellende die werkzoekers moeten ondergaan. Dus zal ook deze onbeschikbaarheid van de site alleen de frustratie van werkzoekers verhogen, en niet de aandacht krijgen van onze mediageile kamerleden die bonuspuntjes denken te kunnen scoren als Werk.nl in het nieuws is maar daarna weer rustig in een winterslaap wegglijden.

Type vacature
In onderstaande grafiek is voor de drie vacaturetypes per site de procentuele verdeling weergegeven:

Procentuele verdeling type vacature per vacaturesite, laatste 60 dagen. Bron: Jobfeed

Procentuele verdeling type vacature per vacaturesite, laatste 60 dagen. Bron: Jobfeed

Op basis van deze verdeling laat Nationale Vacaturebank de hoogste kwaliteit zien, met slechts 17% interne doublures. De kwaliteit van deze grootste pay-to-post vacaturesite is zelfs van een hoger niveau dan Werk.nl, wat op zijn minst opvallend te noemen is.

Jobbird is van de freemium vacaturesites degene met de hoogste kwaliteit, met een aanzienlijk hoger percentage unieke vacatures en, vanzelfsprekend, een zeer hoog percentage externe doublures. Banenmatch laat de laagste kwaliteit van de drie freemium sites zien, met een wel extreem hoog aantal interne doublures. Hierbij moet worden aangetekend dat in bovenstaande grafiek geen onderscheid is gemaakt tussen actieve en niet-actieve vacatures, wat het beeld ten aanzien van interne doublures zou kunnen veranderen.

Social media buzz
En als laatste nog even de social media buzz rondom de grootste vacaturesites:

Social media buzz, laatste 30 dagen. Bron: Coosto

Social media buzz, laatste 30 dagen. Bron: Coosto

Hier is Banenmatch de dominante factor, met de overige sites op grote afstand. Jobselectie bestaat volgens social media eigenlijk niet eens…

Geef een reactie