Vacaturesite top 10: bizar vacaturevolume

Vacaturemonitor, positief De cijfers worden langzamerhand buitensporig; er is sprake van bijna 120.000 vacatureplaatsingen op een totaal vna nog geen 30.000 unieke vacatures. Wat feitelijk betekent dat elke vacature maar liefst vier keer wordt geplaatst. In een periode van economische krimp… Het zal wel aan mij liggen, maar ik snap er niets meer van.

Het volume aan vacatureplaatsingen is 70,6% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; het volume aan unieke vacatures is voor het eerst in een zeer geruime tijd hoger; maar liefst 7,3%. En daarmee is er dus groei ten opzichte van vorig jaar te constateren, niet zo verwonderlijk omdat in juni 2011 de grote ineenstorting volgde op het extreme vacaturevoorjaar.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 22 – 24). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 22 – 24). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Banenmatch: -1,4%
 2. Jobselectie: +0,1%
 3. Werk.nl: -0,7%
 4. Jobbird: -0,6%
 5. VacatureBase: -0,3%
 6. JobTrack: 0,0%
 7. Vacaturevijver: 0,0%
 8. Nationale Vacaturebank: -0,2%
 9. Monsterboard: -0,2%
 10. Megajobs: -0,1%

En de voormalige grote pay-to-post vacaturesites staan op de posities 8 en 9… JobTrack staat zelfs nog hoger, maar het is bekend hoe Jobtrack zichzelf en de buitenwereld hiermee aan het bedotten is. Megajobs weet zich weer eens langer dan 1 week in de top 10 te handhaven en daar is zo’n beetje alles mee gezegd.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch stijgt van 43% naar 48% als gevolg van het ineenzakken van Werk.nl, nu de opwinding over de de RTL uitzending over de slechte zoekresultaten bij Werk.nl uit de resultaten verdwijnt. Een logisch gevolg hiervan is dat het aandeel Werk.nl instort; van 41% naar 26%. Het extreem hoge negatieve sentiment bij deze slechtste vacaturesite blijft natuurlijk. Mogelijk komt dat ook door kleine details zoals onbeschikbaarheid

Geef een reactie

1 Comment
 • Michael
  says:

  Het zou kunnen liggen aan het feit dat er minder jobs zijn, en w&s kantoren en interim bedrijven dus meer overlap krijgen.

  Bedrijven kunnen hier ook zelf op inspelen door deze bedrijven elkaar tegen elkaar uit te spelen om zo ook betere prijzen te krijgen. Wat ze hierbij vaak vergeten is dat ze zichzelf gaan beconcurreren op soortgelijke plaatsen waar hun leveranciers dat doen.

  Waar er vroeger meer ‘zichtbare’ klanten waren, die dus makkelijk te vinden zijn op bijvoorbeeld job boards, was er ook meer keuze voor de w&s bureau’s. Nu zie je dus meer van hetzelfde aanbod.

  Deze w&s of interim kantoren copy pasten meestal de tekst, ipv dat ze deze proberen te optimaliseren (wat ook niet zo snugger is omdat je niet goed vindbaar bent meestal, je kunt dan net zo goed niet je tijd besteden aan die ‘klant’).

  In een krimpende markt betekend dat dus meer van hetzelfde aanbod. Zou dit een antwoord zijn op je vraag stuk?