SocialCareer: Zubka in de herhaling?

Logo en logotype SocialCareer Het blijft toch altijd weer fraai om te zien hoe fouten uit het verleden de garantie in zich dragen om herhaald te worden. Zo ook met SocialCareer. Inderdaad een online referral oplossing. En geen online corporate referral oplossing, zoals bijvoorbeeld SocialReferral.Waarbij er een in een mijn optiek noodzakelijk walled garden wordt opgetrokken om bountyhunter gedrag te voorkomen. Exact het gedrag wat een eerste generatie online referral oplossingen stimuleerden.

Het feit dat SocialCareer is gelanceerd toont aan dat er ondernemers zijn die zich of niet hebben verdiept in het verleden van online referrals, of simpelweg denken dat zij het wel kunnen. Een keuze tussen onbewust en bewust onbekwaam. Maar onbekwaam blijft het, waarmee ook het lot van SocialCareer kan worden getekend.

De homepage
Dit is de homepage van SocialCareer:

SocialCareer | Homepage

Toen ik dit zootje cartooneske onzin zag, dwaalden mijn gedachten naar de nog krankzinniger homepage van Zubka. Vergeten hoe die er uitzag? Misschien is dat maar beter ook. Hoewel… ik kan me toch niet bedwingen; hier is dat staaltje ongekende bagger:

Zubka |Homepage

Hoe deze site ooit een paar miljoen pond heeft op kunnen halen is mij een volstrekt raadsel. Voor de goede orde, Zubka is ondertussen alweer lang, lang onder de zoden verdwenen.

Maar laten we niet te lang stilstaan bij de doden, en onze aandacht richten op een toekomstige dode, SocialCareer. Want deze online referral site biedt exact wat Zubka bood, met een verschil natuurlijk. Allereerst is er daar het worodje social, waarmee de site probeert mee te doen hoewel er niets socials aan de site kan worden ontdekt.

En verder is er de toezegging dat SocialCareer alle binnenkomende referrals grondig zal checken voordat deze richting werkgever gaan. Natuurlijk…

Registreren
Hoe dan ook, als ik op de knop Get started klik, krijg ik dit te zien:

SocialCareer | Registratie, 1

Jawel, een vertical en een horizontale slider binnen een gigantische popup. Hoe verzin je het? Het blijft toch fraai om te zien dat zelfs de meest elementaire fouten keer op keer worden gemaakt. Niet alleen de ondernemer is hier op zijn achterhoofd gevallen, hij heeft ook nog een paar achterlijke developers op de kop weten te tikken. Bijzonder knap!

En de ellende blijft maar komen, want als ik op de knop Sign up heb geklikt komt de volgende popup naar boven:

SocialCareer | Registratie, 2

Een heel sliderfeest, waarbij de verticale slider aan de rechterzijd ook nog eens over de verticale slider van de Location opties heen ligt. Gelukkig is er ook nog een horizontale slider…

En dan is er ook nog de knop Finished!. Wat doet dat uitroepteken daar toch? Wat is de fascinatie van mensen voor knopteksten met uitroeptekens? Is er al eens onderzocht of de clickrate in dit soort sequenties ook maar met een millimeter toeneemt als gevolg van zo’n uitroepteken?

De vacatures
Maar goed, als ik eenmaal op die knop Finished! heb geklikt kan ik naar hartelust beginnen met mijn vriendjes voor tientjes te verlinken:

SocialCareer | Vacatures

Mooie rewards, dus ik begin maar meteen bovenaan. Als ik op de vacaturetitel klik krijg ik dit te zien:

SocialCareer | Vacaturepagina

Het hilarische van deze pagina? Er is geen call-to-action te vinden! De Recommend knop is opvallend afwezig op deze pagina; ik moet via de Back knop terug naar het lijstscherm om daar op de Recommend knop te klikken! Je verzint het niet! Ik heb brakend van het lachen over mijn toetsenbord gehangen, waardoor ik nu de afdruk van enkele toetsen op mijn voorhoofd heb staan. Welke gierende oetlul heeft deze site ontworpen?

Ook leuk, de URL van deze pagina bevat de buitengewoon waardevolle SEO informatie: dashboard/ViewJob/35. Hier is duidelijk goed over nagedacht door deze fluitjespartij.

De referral
Afijn, nadat ik mijn voorhoofd heb gefatsoeneerd en mijn toetsenbord heb schoongemaakt ga ik terug naar het lijstscherm en klik ik op de knop Recommend (zonder uitroepteken…):

SocialCareer | Recommendation

Natuurlijk, sliders…

Ik vul mijn eigen gegevens in en stuur mijn recommendation weg door op Recommend (wederom geen uitroepteken) te drukken.

En dat is het. Ik ben benieuwd wat er nu gaat gebeuren! Tenslotte heb ik geen enkele professionele informatie hoeven in te vullen. Is dit alles wat nodig is om $3.500 te beuren? Dan ga ik maar meteen iedereen recommenden…

Als de persoon die is aanbevolen krijg ik deze e-mail van SocialCareer:

SocialCareer | E-mail

Lekker popie-jopie. En waarom ik word gefeliciteerd met een GREAT opportunity is mij ook een volstrekt raadsel. Ik weer niet eens om welke opportunity het gaat, laat staan of het voor mij een great opportunity is. Ik word vanuit het niets met deze situatie geconfronteerd, eventueel zelfs zonder dat de naam van de referrer hierbij wordt genoemd. Dat is toch volstrekt bizar?

Afijn. Het beeld is wel duidelijk.

Conclusie
SocialCareer is de reincarnatie van Zubka. En hoewel dat bijna niet voor te stellen is; ook nog eens een ernstig gemankeerde reincarnatie. De site is zo lachwekkend slechts dat het ieder voorstellingsvermogen te boven gaat. En dan die naam SocialCareer… Goedkoper krijg je het toch niet?

Deze site is blijkbaar niets anders dan een frontje voor een of ander werving- en selectiebureau. Maar als je de boel wil flessen, steek er dan tenminste nog enige moeite in. Nu is het zo overduidelijk een scam dat het gewoon lachwekkend wordt. Spam uit Nigeria ziet er nog beter uit…

Soms heb ik behoefte aan een proactieve Deathpool. Die sites van het Internet grist voordat ze live gaan. SocialCareer is er zo eentje die nooit het daglicht had mogen zien.

Geef een reactie

5 Comments