#truamsterdam SThree bashen?

Logotype truAmsterdamNa de sessie van Patrick Boonstra is er keuze uit drie verschillende tracks:

  1. Agencies suck
  2. Dirty little LinkedIn secrets
  3. Why not to refer your friend

Dave Vervoord leidt de track met als stelling: Agencies suck. Lijkt me een prima vervolg van de ochtend. Zoals gewoonlijk zijn er geen recruiters van grote bureaus bij TruAmsterdam, dus dit wordt een sessie SThree bashen.

Toch horen we eerst een goede nuance van onze huis-DJ. De reden waarom de grotere bureaus zo’n besmet imago hebben ligt niet alleen aan de grote hoop bagger-CV’s die ze de afgelopen jaren hebben geschoven, maar ook aan de corporates zelf; die hebben het tenslotte jarenlang toegestaan.

Dave, corporate recruiter bij Cofely, is op zoek naar redelijk lastige profielen en schakelde ongeveer 10 bureaus in ter ondersteuning. Resultaat: nul. Geen kandidaten die door de screening van de corporate recruiter heen komen. De onervaren, 25-jarige meisjes van de grote recruitmentbureaus (waarom dit meisjes zijn is mij een raadsel) snappen niet hoe de organisatie van de opdrachtgever werkt of wat de cultuur is. Daarnaast worden recruiters van de grotere bureaus gestuurd op marge en omzet, niet bijvoorbeeld op klanttevredenheid. Dit zorgt voor een slechte kwaliteit van match tussen vacature en kandidaat. Een open deur natuurlijk. De recruiters aanwezig, allemaal werkzaam bij de wat kleinere bureaus, leggen allemaal focus op de klik tussen kandidaat en werkgever –kandidaatknuffelaar Bianca Eder voorop- en doen daar dus niet aan.

Wat interessant is om te vernemen, is dat Dave aangeeft de vacature van Office Manager niet meer zelf te willen doen. Er reageren honderd kandidaten, 90% wijs je direct af en daarvan belt de helft om te vragen waarom ze afgewezen worden. En daar hebben we dus helemaal geen zin in. Kost tijd, is moeilijk. Daar schakel je dus de grotere bureaus voor in. Want hoe je met kandidaten omgaat is een bijkomstigheid. Corporate recruiters zijn teveel tijd kwijt met het maken van rapportages en vergaderingen. Als ex-corporate recruiter vind ik dat de stelling had moeten zijn: “Corporate recruiters suck”.

Dit gastblog is geschreven door Laurens Tienkamp die een dikke, dikke pluim krijgt voor het op het laatste moment inspringen om verslag van #truamsterdam. Super!

Geef een antwoord

10 Comments