#truamsterdam Videosolliciteren met Walter Hueber

Logotype truAmsterdamKorte inventarisatie. Wie van de aanwezigen heeft ervaring met kandidaten die via video solliciteren? Slechts één persoon, en dan enkel live video (via Skype bijvoorbeeld). Nog niet zo populair dus. Afgaande op een steekproef met 8 mensen en Martijn Smit.

Walter heeft onderzoek gedaan (of laten doen) onder ongeveer 500 recruiters in de UK, waarbij bleek dat eenderde van de kandidaten niet op gesprek had hoeven te komen als er gebruik gemaakt was van video. Gevalletje “wij van WC-eend adviseren WC-eens”.

Je zou door gebruik te maken van videosolliciteren dus erg veel tijd kunnen besparen. Kandidaten die je lelijk vindt, te oud of juist te jong, kun je erg snel afwijzen.

In veel gevallen is videosolliciteren een uitstekende manier om daadwerkelijk tijd te besparen, maar niet zozeer voor de werkgever. Moge duidelijk zijn dat het binnen recruitment slechts zelden om de werkgever dient te gaan. Door gebruik te maken van videosolliciteren bespaart de kandidaat bijvoorbeeld reistijd en krijgt zelf ook sneller een beeld van de organisatie waarmee hij in gesprek is. Employer branding dus. Weer een nieuw kanaal voor marketeers om ons onder te dompelen in reclame.

Een bijzondere variant van videosolliciteren is het zogenaamde automated interviews. De werkgever, bijvoorbeeld de CEO, neemt van tevoren vragen op en geeft daarin aan dat de kandidaat twee minuten de tijd heeft om deze te beantwoorden. Dit programma zet je online en zodoende krijg je je antwoorden binnen. Ik weet niet of kandidaten zich daar prettig bij voelen, en betrouwbare cijfers over het gebruik ervan zijn er niet (mocht je ze hebben, graag).

Het is natuurlijk lastig om als CEO van een bedrijf níet te pitchen, maar ik moet zeggen dat Walter het goed doet. Ik voel me namelijk totaal niet verleid om iets met zijn product te doen. Maar het biedt genoeg stof tot nadenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van functieomschrijvingen per video? Waarom maken we daar nauwelijks gebruik van?

Dit gastblog is geschreven door Laurens Tienkamp die een dikke, dikke pluim krijgt voor het op het laatste moment inspringen om verslag van #truamsterdam. Super!

Geef een reactie