Bright is een veel ‘betere’ spam-engine

Logo en logotype BrightTwee dagen geleden schreef ik over de nieuwe match-engine Bright, die het best kan worden gekenschetst als een enorme mislukking als gevolg van ongebreideld technologisch optimisme. Maar gisteren kreeg ik opeens een job alert van Bright, hoewel ik daar niet om had gevraagd. De site had mij niet om een expliciete opt-in gevraagd; nee, de site heeft een impliciete opt-in. Niet bepaald netjes. En de reden om dus spontaan spam van Bright te ontvangen…

Alleen blijft het daar niet bij, want Bright heeft mij blijkbaar, als gevolg van een sollicitatie, ook nog eens aangemeld bij CareerBuilder om spam van die vacaturesite te ontvangen. Waarmee Bright als een soort dubbele spam-engine kan worden gekenschetst. Vanuit spamming perspectief scoort de site daarmee aanzienlijk hoger dan vanuit matching perspectief.

Wat is het geval? Naar aanleiding van een zoekactie (met de zoekterm CEO) heeft Bright het blijkbaar zinvol gevonden om mij te attenderen op nieuwe vacatures die aan die zoekterm voldoen. Ongevraagd dus… Maar los daarvan is het resultaat er eentje om spontaan van te gaan janken.

Dit is namelijk mijn job alert op basis van de zoekterm CEO:

E-mail Bright

Inderdaad, het eerste zoekresultaat toont een klassieke fout. En geen van de resultaten komen ook maar in de buurt van een CEO functie. Het aantal IT-functies is gigantisch, Joost mag weten waarom Bright denkt dat CEO en Javascript Developer hetzelfde zijn….

Maar dit is dus niet de enige dubieuze actie van Bright. Nog veel erger is de situatie waarbij ik gespammed wordt door een of andere troela van CareerBuilder die mij als volgt benaderd:

E-mail CareerBuilder

Dit is blijkbaar het gevolg van een sollicatie, die overigens volledig op Bright heeft plaatsgevonden. Ik krijg dus niet alleen spam van Bright, maar ook nog eens van Careerbuilder. Ik ben volgens Careerbuilder namelijk ingeschreven om CareerBuilder.com Customer Messages te ontvangen! Ja, als iemand anders mij stiekem ergens voor inschrijft!

Bright kan zich misschien beter toeleggen op recruitment spam; tenslotte is haar match-eninge een stuk minder effectief…

Geef een reactie