#truamsterdam willen kandidaten wel social?

Logotype truAmsterdamTweede track: Laurent Brouat, Social recruitment voor kandidaten. Deze track sluit blijkbaar aan op de vorige. Laurent begint met een klacht van een kandidaat. De kandidaat vindt dat doordat veel organisaties social media gebruiken, hij overrompeld wordt door roze gekleurde slogans en gepimpte imago’s. Alles is nep.

Ik kan als kandidaat chatten met een recruiter, op Twitter kan ik met nagenoeg alle merkwerkers van het bedrijf de interactie aangaan, op LinkedIn kan ik aan interessant opgeblazen discussies deelnemen. Nergens kan dit zonder dat ik verblind word door marketing en reclame. Ja, ook door medewerkers van de organisatie. Met andere woorden, de authenticiteit wordt omhuld door een laag bullshit. Patrick Boonstra doet hier nog een laag shit bovenop: “The bullshit makes the culture. There are different degrees of bullshit”. Geniaal.

De meningen over de oorzaak van de klacht zijn verdeeld. Enerzijds zou het aan de kandidaat zelf liggen. Hij/ zij is niet in staat om te filteren, of snapt gewoon niet hoe het werkt. Anderzijds zou het aan social media in het algemeen liggen: teveel marketing.

Zoals ik al zei in het verslag van de vorige track, als je het doet, doe het dan goed. Daarnaast is het niet slim om de klant (de kandidaat) ongelijk te geven. Kijk dan eerst gewoon naar jezelf.

Het is blijkbaar erg moeilijk om authentiek te zijn in het openbaar/ online. Wellicht is het je beter voordoen gewoon heel erg authentiek?

Nog een tip voor sociaal gedrag.

Een kandidaat heeft de moeite genomen om te solliciteren op een vacature, heb dan als recruiter in ieder geval het fatsoen om de kandidaat op een persoonlijke manier af te wijzen als hij/ zij niet geschikt is. Niet alleen omdat je de kandidaat wellicht voor een andere vacature of een toekomstige vacature kunt plaatsen, maar doe dit omdat het gewoon juist is. Geen argumenten.

Oh ja, Robin Disma heeft geen zwangere hond.

Dit gastblog is geschreven door Laurens Tienkamp die een dikke, dikke pluim krijgt voor het op het laatste moment inspringen om verslag van #truamsterdam. Super!

Geef een antwoord

2 Comments
 • Robin Disma
  says:

  Ok Laurens, nu denkt het halve land wat me googled dat ik een opmerking heb gemaakt over mijn hond wat niet zwanger is… wat correct is maar nu heb ik geen hond maar daar gaat het niet over;-)

  Het ging over het feit als kandidaten recruiters volgen op Twitter, en bv de kandidaat op twitter leest dat je hond zwanger is of dat je gaat trouwen, als ijsbreker tegen jou als recruiter zou zeggen… goh leuk dat je hond zwanger is, van harte of gefeliciteerd met je huwelijk;-) Heb je meteen een ander gesprek, en toont de kandidaat interesse door je te volgen op Li, Twitter of Facebook.

  Maar ik vergeef het je hierbij;-) NB ik heb twee katten, genaamd Joey en Jack. (en dat blijft ook voor eeuwig nu gevonden worden via Google);-)

  Je hebt een klasse job afgeleverd vandaag met je blogs, topper! 

  • Laurens Tienkamp
   says:

   Hallo Robin,

   Als ik alles wat je gezegd hebt vandaag zou willen vatten in een blog, dan was ik morgen nog niet klaar geweest. Je hebt een geweldige bijdrage geleverd aan alle tracks waar ik je gezien hebt, geweldig!

   Groeten aan Joey en Jack. En natuurlijk aan de zwangere hond die je niet hebt.