Een standaard LinkedIn uitnodiging is een belediging

Ik kreeg er weer eens eentje, zo’n LinkedIn uitnodiging van iemand die te lui was om de tekst I’d like to add you to my professional network on LinkedIn te verwijderen en in plaats daarvan een persoonlijke uitnodiging te sturen. En daarom heb ik onderstaande reactie gestuurd die vanzelfsprekend door eenieder die zich ook aan dit soort ‘uitnodigingen’ irriteert,  hergebruikt mag worden:

LinkedIn uitnodiging

Voor de goede orde, een standaard uitnodiging is een belediging omdat hier impliciet ervan wordt uitgegaan dat degene die de uitnodiging verstuurd zo belangrijk of interessant is dat ik wel gek moet zijn om niet op die uitnodiging in te gaan.

Geef een reactie

15 Comments
 • Marc van Zutphen
  says:

  Een persoonlijke touch geven aan je bericht vind ik ook beter. Zelf nodig ik alleen mensen uit die ik ken met een persoonlijke noot! Wildveemde mensen zal ik niet zomaar accepteren. Er moet een duidelijke vraag zijn waarom ik zou moeten connecten. Ik reageer altijd wel op dergelijke onpersoonlijke verzoeken maar dan wel met een iets andere toonzetting dan die van mijn naamgenoot!  

 • Michael
  says:

  Als het je niet bevalt, kun je het ook gewoon negeren. Dit is erg in de trend waarin veel mensen zich anno nu in begeven.

  Jammer Marc.  

 • Patrick
  says:

   
  OK, wow, er kunnen hier twee dingen gaande zijn:

  – om je reputatie als ‘basher’ hoog te houden, probeer op en verkeerde manier de aandacht naar je toe te trekken;

  – je bent van nature, tot op het bot een naar persoon…. Dan kan ik het je niet eens kwalijk nemen ook!

  Tjah, wat wil je als een blogger zich laat gijzelen door zijn eigen hysterische karikatuur.
      

 • Roel Vissers
  says:

  In de meeste gevallen ken je de verzender van de uitnodiging aangezien het de bedoeling is dat je enkel mensen toevoegt die je ‘kent en vertrouwd”. Dan lijkt een standaard uitnodiging mij voldoende.

  Ken je iemand niet dan heb je de optie om door een gedeelde connectie geïntroduceerd te worden. Dit kan zelfs over 2 schijven (vanaf 3de graads).

  In sommige gevallen is het helaas niet mogelijk om er een persoonlijk tintje aan te geven. De reactie van Marc lijkt me dan ook ongepast. Verspilling van je tijd maak je er zelf van door er op deze manier op te reageren.

 • Bianca Eder
  says:

  En zo is het maar net!
   
  En wat ben ik blij dat Marc geen knuffelblogger is maar die dingen gewoon lekker zegt zoals ze zijn.
  En ik hoop wel dat LinkedIN die App straks verandert, omdat het echt irritant is dat je er geen tekst erbij kan zetten. Of kan dat wel en ik zie het gewoon niet?

 • Moniek Faas
  says:

  Iedereen heeft een mening, mooi. Ook ik verzend wel eens de uitnodiging zonder persoonlijke kleur, omdat ik nog niet heb ontdekt hoe ik dat anders kan doen op mijn mobiele apparaten, tsja techniek. De uitnodigingen die ik ontvang, maken mij nieuwsgierig en veelal ontdek ik hoe de uitnodiging bij mij terecht komt, en zo niet dan start ik door de vraag te stellen, welke link hebben we, dat geeft vaak een interessante interactie, en wanneer het stil blijft dan is dat zo. Had ik jou nu mobiel uitgenodigd Marc? Via Linkedin? 

 • Jan-Evert
  says:

  Er is helaas een aantal LinkedIn clients/interfaces, waaronder de ipad-app van LinkedIn zelf, die je de ‘service’ bieden om iemand in 1 klik uit te nodigen en daarbij de standaard uitnodiging versturen.

  Dat betekent, dat je er serieus rekening mee moet houden dat degene die de standaard uitnodiging verstuurt, dat helemaal niet zo heeft bedoeld.

   

 • Moniek Faas
  says:

  Iedereen heeft een mening, gelukkig. Het gebeurt mij ook, dat ik een uitnodiging stuur op 1 van mijn mobiele apparaten, ik heb de techniek van linkedin hier nog niet ontdekt hoe ik de uitnodiging naar mijn kleur kan maken. De uitnodigen zoals jij schetst Marc, ontvang ik ook nieuwsgierigaagje zoals ik ga en kan zien hoe de uitnodiging tot stand is gekomen, zie ik dat niet, dan reageer ik altijd terug, en vraag wat onze link is, kan worden. Leuk is dat je dan in tweede instantie mooie interactie krijgt, online. Had ik jou zo’n uitnodiging gestuurd, nog niet geloof ik, ga wel even op je profiel kijken 😉

 • mike
  says:

  Inderdaad als je elkaar niet kent dan mag je op zijn minst verwachten dat iemand de reden waarom hij/zij wil linken aangeeft. Mijn eerste reactie is altijd wat moet je van mij? Ben het eens met Herman dat een beleefdere reactie terug geen kwaad kan. 

  • Herman
   says:

   99% van de keren dat het gebeurt zijn de redenen:
   – spam user
   – per ongeluk user met dezelfde naam als iemand die ze kennen
   – iemand die zijn hele mailbox in 1x uitnodigt
    
   Dus dan is zo’n standaard zin helemaal niet zo gek.

  • Frank de Bie
   says:

   Tja, we kennen de schrijver van dit stuk natuurlijk ook wat langer. Gewoon weer 1) geen inhoud 2) zinloos schoppen en 3) generaliseren. Nadat ik afgelopen week bijna het gevoel kreeg dat Marc een LOI cursus journalistiek was gaan volgen, laat het artikeltje wederom het tegendeel zien.

 • Vacatures in de Zorg
  says:

  Tja, als je elkaar nog niet kent dien je je natuurlijk wel voor te stellen.
  Als je de persoon in kwestie wel kent, zou ik er niet zo zwaar aan tillen.