Jobandtalent is BranchOut copycat

Logotype jobandtalent Er is een Spaans LinkedIn kloontje op Facebook geboren, en de naam is Jobandtalent. Maar het is niet zomaar een LinkedIn kloontje; het is ook nog eens een BranchOut kloontje, want de homepages van deze twee LinkedIn kloontjes lijken als twee druppels water op elkaar. En hoewel Jobandtalent volgens eigen zeggen in 2009 is opgericht (en dus eerder dan BranchOut) heb ik het donkerbruine vermoeden dat de site een wel bijzonder ordinaire kopieslag heeft gemaakt.

De propositie van Jobandtalent is overigens bijzonder droevig:

jobandtalent is the first platform in Europe that allows candidates to utilize their Facebook network to find job opportunities and boost their professional career.

Is er een of ander voordeel bij het hebben van een Europees platform op een global social network? Zeer, zeer onwaarschijnlijk, maar laat ik maar eens kijken of ik dat toch kan ontdekken.

De homepage

Dit is de homepage van Jobandtalent:

Jobandtalent | Homepage

Wat obligaat gereutel over wat Jobandtalent voor mij kan betekenen, een knop met een Facebook icoon en Continue en een soort visuele representatie van een professioneel netwerk. Op zich niets schokkends, totdat je even gaat kijken naar de homepage van BranchOut. Want dan val je toch ineens van je stoel als gevolg van de volstrekte gelijkenis:

BranchOut | Homepage

Jobandtalent heeft gewoon de homepage van BranchOut gekopieerd. Bit voor bit. Dit is echt niet te geloven! Is het een site in een volledig ander domein dan is het nog altijd ordinair jatwerk, maar is nog te scharen onder de noemer: beter goed gejat dan slecht bedacht.

Maar hier is gewoon de homepage van een direct concurrent 1 op 1 overngenomen. Volstrekt bizar, schaamteloos en beschamend. Jobandtalent zou zich diep moeten schamen.

Maar goed, ik haal diep ademn en klik op de knop Continue:

Jobandtalent | Autorisatie

Ik moet weer allemaal informatie prijsgeven, en die stomme app zou weer berichten namens mij plaatsen. Pervers exhibitionisme, maar zo denken deze kloontjes blijkbaar zieltjes te kunnen winnen.

Als ik op de knop Naar de app gaan heb geklikt, krijg ik dit te zien:

Jobandtalent | Dashboard met overlay

Identiek aan BranchOut, ik moet mijn Facebook connecties uitnodigen. Ik kan dit inderdaad overslaan, als ik de piepkleine lichtgrijze No in de rechterbenedenhoek tenminste zie.

Maar die zie ik niet en ik klik op Increase your connections:

E-mail blast

Inderdaad, ik stuur een e-mail met een uitnodiging naar al mijn Facebook connecties. Wat ik overigens niet echt heb gedaan natuurlijk. Maar deze sequentie is 1 op 1 overgenomen van BranchOut.

Nadat ik de knop Cancel heb ingedrukt krijg ik dit scherm te zien:

Jobandtalent | Dashboard met overlay, 2

Dit scherm gaat niet weg tot ik alle velden heb ingevuld, met uitzondering van het laatste veld. Jobandtalent is mij echt zwaar aan het frustreren door mij van alles op te dringen.

Maar als ik dan eenmaal op Update heb geklikt, is daar dan de Jobandtalent pagina zelf:

Jobandtalent | Dashboard

Fijn om te melden dat er een new redesign is maar dat kan me geen rode kroot schelen. De enorme rakettekening is mij om het even. Ronduit schokkend is echter de tekst onder die onzinnige rakettekening:

On this page we’ll be sharing personalised job opportunities that match your professional experiences. Remember, we can only show you jobs when you have your profile totally complete.

Is Jobandtalent soms door de ratten besnuffeld? Wat een volstrekte onzin is het om te stellen dat Jobandtalent alleen vacatures kan laten zien als mijn profiel volledig is; wat Jobandtalent hier zegt is dat ik mijn profiel moet completeren voordat zij bereid zijn mij vacatures te tonen. Wat een domheid, wat een arrogantie. Hiermee schiet dit domme LinkedIn kloontje zich natuurlijk heel hard in de eigen voet schiet. En mogelijk zelfs in het eigen hart.

Maar laat ik voor de lol eens naar mijn eigen profiel kijken:

Jobandtalent | Profile

Krijg nou tandjes! Jobandtalent heeft de mogelijkheid om mijn LinkedIn profiel te uploaden… Blijkbaar heeft LinkedIn dit kloontje nog niet op haar radar gekregen, maar dat zal niet lang meer duren. De upload van de gegevens gaat overigens snel en foutloos, iets wat niet van iedereen gezegd kan worden.

De navigatie biedt overigens wel een optie Jobs, en als ik daarop klik krijg ik dit scherm te zien:

Jobandtalent | Jobs

Tja, ik kan natuurlijk geen baan vinden, zonder dat mijn profiel compleet is. Erg irritant. Een volstrekt overbodige pagina in dit verband.

Maar onderaan staat mogelijk een ontsnappingsmogelijkheid: Visit Premium Profiles. Zou ik bij premium werkgevers misschien wel vacatures kunnen vinden?:

Jobandtalent | Premium Profiles

Hopla, weg is de navigatie, weg is het Engels, we zitten in de Spaanse versie van Jobandtalent. Laten we maar zeggen dat we tegen een beta versie aan zitten te kijken. Maar het blijft natuurlijk knoeiwerk dat dit niet is geregeld. Doorklikken op een van deze premium werkgevers zorgt overigens uitsluitend voor Spaanstalige pagina’s.

O ja, vacatures heb ik niet kunnen vinden.

Jobandtalent heeft volgens AppData overigens 32.541 Monthly Active Users (MAU) en dat is dus eigenlijk helemaal niemand. Waarom is dit bepaald geen verrassing?

Conclusie
Jobandtalent is een inspiratieloos LinkedIn kloontje op Facebook. Zo inspiratieloos dat ze schaamteloos leentjebuur heeft gespeeld bij haar concurrent BranchOut. Jobandtalent voegt helemaal niets toe aan het al bestaande palet aan LinkedIn kloontjes op Facebook en zal ongetwijfeld dezelfde weg op gaan als al die andere kloontjes. Een enkeltje Deathpool natuurlijk.

Geef een reactie

4 Comments