Vacaturesite top 10: tijd voor een reset

Vacaturemonitor, positief Het begint een beetje onzinnig te worden met het volume aan vacatureplaatsingen, waarbij met name (maar niet uitsluitend) Banenmatch een extreme rol speelt. Hierdoor lijkt neemt het aantal vacatureplaatsingen ondertussen groteske vormen aan; een situatie die zich niet lijkt te verhouden tot de werkelijkheid. Vandaag begreep ik dat Banenmatch contact zal zoeken met Jobfeed om te kijken wat er, met name met het aantal interne doublures, precies aan de hand is.

Ik geef daarom voor het volume aan vacatureplaatsingen maar even geen procentuele verschillen met vorig jaar; dat geeft eenvoudigweg een te vertekend beeld. Overigens valt het volume aan unieke vacatures vrijwel gelijk uit met een jaar geleden.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 24 – 26). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 24 – 26). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +1,7%
  2. Jobbird: +0,3%
  3. Jobselectie: -1,1%
  4. VacatureBase: +0,5%
  5. Vacaturevijver: +0,4%
  6. Werk.nl: -1,3%
  7. Joof (nieuw binnen)
  8. JobTrack: -0,4%
  9. Nationale Vacaturebank: -0,2%
  10. Monsterboard: -0,1%

De status quo van de afgelopen weken is plotsklaps doorbroken, met de terugkeer van Joof, de vierde freemium vacaturesite. Die zich ook meteen op de 7e plaatst nestelt, alsof het niets is. Met als gevolg dat Megajobs uit de top 10 is gevallen. De schommeling van Banenmatch blijven extreem, ik hoop dat de communicatie tussen Banenmatch en Jobfeed deze situatie eindelijk gaat oplossen. Dit is eenvoudigweg niet realistisch meer.

Overigens kunnen we VacatureBase en Vacaturevijver ook maar beter freemium vacaturesites noemen. Want deze twee outlets van Adver-Online worden vrijwel uitsluitend toegepast om de vacaturepakketten van Adver-Online met voldoende namen van vacaturesites te vullen om haar klanten nog enigszins de illusie te geven dat vacatures op heel veel plaatsen op het Internet terecht komen.

En dan is er ook nog het geval CareerBuilder. Die nadrukkelijk aan de poort van de top 10 klopt op basis van een campagne waarbij Careerbuilder haar vacatureplaatsingen pratisch weggeeft. De site probeert marktaandeel te kopen door vacatureplaatsingen van een paar Euro per stuk rond te strooien. Waarmee CareerBuilder feitelijk heel dicht tegen het business model van de freemium vacaturesites lijkt aan te schurken.

Hoe dan ook, de vacaturesite top 10 lijkt vooral het domein van freemium of near-freemium te zijn geworden. Nationale Vacaturebank en Monsterboard zijn naar de laatste twee plaatsen verbannen, en het lijkt slechts een kwestie van enkele weken voordat een van de twee (of allebei) zelfs uit de top 10 verdwijnen. Ongekend natuurlijk, maar niet verbazingwekkend.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch daalt 4% naar een aandel van exact 50%, Monsterboard blijft op grote afstand onveranderd op 19% en Werk.nl is derde met een miniscule stijging van 1% naar 11%. Naast Werk.nl heeft Jobtrack een zee hoog negatief sentiment; dit is overigens uitsluitend het gevolg van een artikel over JobTrack op RecruitmentMatters.

Geef een reactie