Choizzes werkt (ook) helemaal niet

Logo en logotype Choizzes Niet alleen in de VS (Bright, MyJobMatcher en Resunate) lijkt de matchingkoorts weer te hebben toegeslagen, ook in Nederland is er een nieuwe loot aan de matching stam verschenen: Choizzes. Ik ontving vandaag een persbericht met als titel Werk.nl werkt niet, Choizzes.nl wel. Nu is genoegzaam bekend dat Werk.nl de slechtste vacaturesite van Nederland is, dus waarom Choizzes zich juist tegen deze site wil afzetten is mij een raadsel. Mogelijk wil de nieuwe intreder niet al te hoge verwachtingen wekken?

Nou, dat is toch niet bepaald het geval als je naar het persbericht kijkt:

Choizzes introduceert dé webapplicatie voor het correct en automatisch koppelen van de vraag naar en het aanbod van arbeid. Uitgangspunt voor de ontwikkeling is het vereenvoudigen van het selectieproces en het maximaliseren van de kwaliteit van kandidaten.

Hemeltjelief, dat is toch wel een torenhoge ambitie. Mogelijk is het de oprichters niet bekend dat de huidige matching toepassingen zonder uitzondering falen. En dat er tot op heden niet één webapplicatie in staat is om vraag en aanbod van arbeid correct en automatisch te koppelen.

Of zou Choizzes soms die applicatie zijn? Tijd voor een onderzoekje.

De homepage
Dit is de homepage van Choizzes:

Choizzes | Homepage

Nou, dat ziet er lekker overzichtelijk uit! Een goed begin, want deze homepage doet wat het moet doen. Hoewel die Registreer nu (dat eeuwige en overbodige woordje “nu”, om gek van te worden. Welke knop laat mij morgen registreren?) knop wel in dezelfde kleur als het bovenste deel van de website is gehuld, waardoor de knop in ieder geval minder dominant is dan mogelijk beoogd. Maar dat is een detail.

Een minder aangenaam aspect is echter de ongetwijfeld als positief bedoelde tekst dat alleen bij een match van 80% of meer ik vacatures te zien krijg. Waarom kan ik dat niet zelf bepalen? Of denkt Choizzes soms dat haar match-engine voor mij kan bepalen hoeveel ik op een vacature match? Dat klinkt als een fundamentele denkfout van de makers. Maar misschien zie ik spoken, laat ik me maar eens registreren.

Na een prettig compacte registratie en een activatiestap krijg ik het volgende scherm voor mijn neus:

Choizzes | Account formulier

Hmm… Choizzes heeft duidelijk internationale ambities, gezien de dropdown Land. Die overigens wel direct ingevuld had kunnen worden. Scheelt vermijdbare invoer.

Maar hier stopt de prettige ervaring met Choizzes. Want als ik op de knop Opslaan heb geklikt, krijg ik vervolgens dit ongekend lange invulformulier te zien:

Choizzes | Profiel formulier

Hahahaha! Choizzes denkt zeker dat ik gek ben! Ik moet alles, maar dan ook werkelijk alles met de hand gaan invullen. Choizzes biedt geen mogelijkheid voor cv-extractie en evenmin een mogelijkheid om mijn LinkedIn profiel te uploaden. Hoe is het mogelijk?

De makers van Choizzes moeten de afgelopen jaren in een grot hebben gewoond om niet te beseffen dat ze hiermee de kansen van dé webapplicatie voor het correct en automatisch koppelen van de vraag naar en het aanbod van arbeid tot nul hebben gereduceerd. Wat een hemeltergende stupiditeit!

Dit doet me denken aan Jobfox in 2008, waar ik eindeloze hoeveelheden data moest invoeren om vervolgens volstrekt irrelevante matches te zien. We zijn nu meer dan 5 jaar verder en Choizzers denkt het wiel uitgevonden te hebben. Alleen is dat wiel vierkant en ook nog eens rot. Het is echt verbijsterend.

Ik heb geprobeerd met een minimum aan inspanning een aantal zaken in te vullen om tenminste vacatures te zien te krijgen. Maar het is vrijwel onmogelijk. Want als ik bovenaan een Branche kies dan worden Subcategorie, Functie en Opleiding hiervan afhankelijk gemaakt. En ik kan ook maar één Branche kiezen. Dus mijn hele professionele leven moet zich binnen één domein hebben afgespeeld, anders biedt Choizzers mij geen enkele andere keuze dan met de staart tussen de benen te vertrekken. Het is werkelijk hilarisch! De makers van Choizzers leven in een lineaire wereld, waar alles volgens rechte lijnen en gebaande paden verloopt. Wie verzint anders een dergelijke applicatie?

Gewoon, om even te lachen, hierbij het onderdeeltje Competentie, waar je een rigide taxonomie krijgt aangeboden in twee niveaus met voor ieder laagste niveau de kwaliteit van de individuele competenties:

Choizzes | Profielformulier, Competenties

Hier kan je inderdaad lekker makkelijk mee matchen. Maar of het ook maar iets zegt…?

Afijn, na enig ploeterwerk klik ik op de knop Activeer profiel en krijg vervolgens dit te zien:

Choizzes | Matchresultaat

Waarom is dit in het geheel geen verrassing?

En zou Choizzes ooit hebben nagedacht over de kosten-batenanalyse die iedereen maakt. Dus ook werkzoekenden. Waarbij tegenover een bepaalde inspanning een concreet resultaat dient te staan. En niemand als een volstrekte hersenloze allerlei informatie aan een site gaat toevrtrouwen als hier geen concrete meerwaarde tegenover staat?

Bovenstaand resultaat is de meest koude douche die je een bezoeker kan geven. Iets in de geest van: Sorry, niets gevonden, volgende keer beter, doei! Alleen zonder een duidelijk uitgesproken sorry. Hoe slecht wil je communiceren? Nog even los van het feit dat ik als bezoeker nu oprecht geen idee heb wat ik verder kan doen. En waarschijnlijk ook wel helemaal klaar ben met zo’n veeleisende, niets-gevende en onvriendelijke applicatie. Brrr…

Conclusie
Choizzers is een fraai uitziende maar krankzinnig slechte online recruitment toepassing, blijkbaar gemaakt door mensen die geen enkel verstand hebben van de arbeidsmarkt en verder de afgelopen 5 jaar ergens in een grot hebben geleefd. Er is eenvoudigweg geen andere verklaring voor een dergelijk achterhaalde en volstrekt zinloze toepassing. Het is jammer van de interface maar donder deze applicatie zo snel mogelijk de Deathpool in. Want uiteindelijk is Choizzes nog vele malen slechter dan Werk.nl. En Choizzes werkt echt helemaal niet!

Achtergrondinformatie
Choizzes.nl BV is een dochter van Choizzes International BV dat weer een dochter is van Knook Business Development BV. Deze laatste BV heeft twee bestuurders; W.H.Q. Knook Holding BV (enig aandeelhouder Knook, Wilhelmus Henricus Quirinus Knook) en H.Q.W. Knook Holding BV (enig aandeelhouder Knook, Henricus Quirinus Wilhelmus). Laatstgenoemde aandeelhouder is waarschijnlijk Henri Knoop die in LinkedIn als Owner at Choizzers.nl wordt genoemd. En die bij zijn profiel het volgende heeft staan:

Het Choizzes systeem voorziet in de behoefte zoals beschreven in het rapport van YER en Intelligence Group, De Nederlandse Arbeidsmarkt 2011-2015; “De roep om een transparante (regionale) arbeidsmarkt. Het gebrek aan transparantie en de complexiteit van de arbeidsmarkt vraagt om een simpele oplossing. Een Funda van de arbeidsmarkt”.

Het is kenmerkend dat de oprichter van Choizzes het slechtste rapport ooit geschreven over de Nederlandse arbeidsmarkt aanhaalt als een fundament onder deze applicatie. Soort zoekt blijkbaar soort…

Geef een reactie

6 Comments