Een historisch moment voor Amerikaanse uitzenders

De Amerikaanse uitzendindex, zoals wekelijks gerapporteerd door de American Staffing Association (ASA), groeit nog altijd gestaag door:

Amerikaanse uitzendindex, 2008 – heden. Bron: ASA

Amerikaanse uitzendindex, 2008 – heden. Bron: ASA

De afgelopen week is een historisch moment, want voor het eerst is er een week die hoger scoort dan de overeenkomstige week van voor de financiele crisis. Week 26 van week 2008 stond de index op 94,17; vorige week bleef de index pas stilstaan op 94,23. Een olifantshaar maar dat maakt niets uit. De Amerikaanse uitzendindex is feitelijk op het niveau van voor de financiele crisis uitgekomen.

Hoewel de eerlijkheid wel gebiedt te zeggen dat op dat moment er al wel sprake was van een behoorlijke daling van de index. Uiteindelijk was de VS op dat moment al in een recessie terecht gekomen. Verder is het belangrijk te beseffen dat de arbeidsmarkt in de VS als een gevolg van de financiele crisis ingrijpend is veranderd. De banengroei komt vrijwel uitsluitend op het conto van uitzendbanen; werkgevers proberen op die manier de werknemerskosten te verlagen en de flexibiliteit te verhogen.

Een historisch moment met enige kanttekeningen dus.

Geef een reactie