Faillissementen in juni 2012

faillissementenHet aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is in juni 2012 sterk gedaald ten opzichte van mei, van 21 naar slechts 12 faillissementen. Waarmee het aantal faillissementen exact gelijk is aan dat van een jaar geleden. Deze scherpe daling tot gevolg dat de trendlijn niet verder stijgt en op een gemiddelde van bijna 18 faillissementen per maand blijft staan.

De schommelingen in het maandelijkse aantal faillissementen is in het algemeen zeer groot; zo schoot het aantal faillissementen in januari van dit jaar naar 32, terwijl in de daaraan voorafgaande maand het aaantal op 18 bleef steken en februari een daling naar 15 liet zien. Het is dus beter om naar de trendlijn van het 12-maands gemiddelde te kijken.

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand; gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – juni 2012

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – juni 2012

En die trendlijn laat zien dat het aantal faillissementen weliswaar stijgt, maar dat deze stijging zeer geleidelijk is. Na een bodem van 13,8 is de trendlijn in 9 maanden tijd met slechts 4 punten gestegen. Dit is bepaald geen signaal voor de ineenstorting van de markt voor arbeidsbemiddelaars.

Daarentegen is de afstand tot het niveau van voor de financiele crisis natuurlijk wel heel groot. We bevinden ons op het moment op een plateau van een relatief hoog aantal faillissementen per maand, wat natuurlijk niet zo vreemd is gezien de economische en monetaire problemen waar heel Europa mee wordt geconfronteerd. Het is dan ook waarschijnlijk dat het niveau aan faillissementen in de komende tijd relatief hoog zal blijven. Slecht nieuws voor arbeidsbemiddelaars, maar eerlijk gezegd nauwelijks verrassend.

De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie