Banenmatch, Jobfeed en interne doublures

Gisteren is er voor het eerst in jaren geen aflevering in de serie “Vacaturesite top 10” verschenen. De reden voor dit buitengewoon trieste fenomeen is zeer simpel, de situatie met betrekking tot het vacaturevolume van Banenmatch. Deze grootste (freemium) vacaturesite van Nederland laat een ongekend aantal interne doublures zien volgens Jobfeed.

Het lijkt er op dat het herplaatsen van vacatures de schuldige is; oftewel de tacktiek om vacatures bovenin het zoekresultaat te krijgen door iedere dag de vacature opnieuw te plaatsen en daarbij de vacature van de vorige dag te laten vervallen. En dat ziet er volgens Jobfeed zo uit voor een willekeurige vacature op Banenmatch:

Jobfeed | Interne doublures

De in grijs getoonde vacatures zijn volgens Jobfeed niet langer actief, de in blauw getoonde vacatures zijn wel actief. Volgens Jobfeed plaatst Banenmatch dus blijkbaar zelfs meerdere keren per dag een vacature opnieuw.

Overigens klopt de door Jobfeed aangegeven sitatie niet; alle hier getoonde vacatures zijn niet langer actief. Dit kan overigens ook te maken hebben met aanpassingen die Banenmatch op dit moment aan het uitvoeren is om te voorkomen dat er een vertekend beeld in Jobfeed ontstaat.

De aanpassingen van Banenmatch en het overleg tussen Banenmatch en Jobfeed moeten ertoe leiden dat volgende week weer een aflevering van de Vacaturesite top 10 kan worden gepubliceerd. Met daarin dus ook de juiste cijfers voor Banenmatch; dit in tegenstelling tot de cijfers over vacatureplaatsingen van de afgelopen weken.

Geef een reactie

7 Comments
 • Volger
  says:

  @Rogier,

  Nu 3 weken later staat vacature #885805 bovenaan, dus het lijkt alsof jullie het “probleem” met verleningen/inserts/update hebben getackeld, right? @Marc, kan jij dit bevestigen?

  @Rogier,

  Nog een ding: Jullie filter met “Soort Werkgever” is natuurlijk hartstikke mooi, maar onder “Werkgever” vind je zo’n 24000 vacatures van uitzendbureaus als Creyfs, Unique en Addeco, maar ook intermediairs als Vitae (= inmiddels Experis), Continu etc. etc.

  Misschien moet je de account-settings even checken op dit soort dingen zodat kandidaten bij het zoeken op “werkgever”-vacatures ook echte “werkgever”-vacatures vinden i.p.v. uitzendbanen en/of W&S profielen. Ook al zijn het er dan maar minder dan 1000; wat dat betreft is Jobselectie.nl met momenteel 114 “werkgever”-vacatures een stuk transparanter.
   

   • Volger
    says:

    @Rogier,
     
    Het resultaat van de eerste opschoonactie was snel duidelijk/zichtbaar, maar we zijn nu een dag of 10 verder en als ik mij niet vergis staat de lijst van “werkgevers” nog steeds vol met vacatures van uitzendbureau’s, W&S-partijen en recruiters, dus misschien is er in de huidige komkommertijd ook nog tijd voor een tweede opschoonactie?
     
    Daarbij, onder sommige vacatures zie ik dit staan:
     
    =================
     
    SOLLICITATIEPROCEDURE:
    Wilt u reageren op deze vacature? Deze klant heeft ervoor gekozen de sollicitaties via Banenmatch af te handelen. U kunt direct reageren op deze vacature via uw eigen account. Log in bij Banenmatch om snel direct te solliciteren op deze vacature.
     
    Heeft u nog geen account, door u in te schrijven en een CV toe te voegen kunt u direct reageren op alle vacatures. In het hoofdmenu via de knop ‘Registreer’ kunt u eenvoudig en snel een eigen account aanmaken.
     
    =================
     
    De verwijzing naar menu’s/knoppen lijkt niet juist (bv. ‘Registreer’ ) wat mogelijk verwarrend kan zijn voor je bezoekers. Ik denk/gok dat dit misschien nog een erfenis is van de oude website?

 • Volger
  says:

  @Rogier,
   
  Easy “cowboy”, ik benoem gewoon twee opvallende zaken op/van je website en dat moet toch kunnen? Opvallend is trouwens ook dat inmiddels de vacatures én pagina’s van ICTergezocht.nl van je website zijn verdwenen?
   
  https://banenmatch.nl/bedrijf-60345
   
  ipv
   
  https://webcache.googleusercontent.com/search? q=cache:8RmzQiqSiVcJ:banenmatch.nl/bedrijf-60345
   
  Qua techniek etc. benijd ik je/jullie ook niet en ik hoop voor je dat jullie de technische uitdagingen dan ook snel onder controle hebben. Ik ben ook geen technisch expert, maar ik gok/verwacht dat een verlenging sowieso wel beter met UPDATE-statement kan worden geregeld ipv een INSERT-statement.. Zojuist zaten jullie alweer boven de 840.000, bv
   
  https://banenmatch.nl/vacature-840771-LEEUWARDEN-Medewerker-Bankprodukten-en-klantbeheer
   
  dus da’s inmiddels 140.000+ nieuwe / verlengde “vacatures” / URLs…. in zes/zeven dagen… En dat zijn toch ook gewoon opvallend veel nieuwe pagina’s?

 • Rogier visser
  says:

  En daar gaan we weer…..

  freemium sites zijn grote cowboys en doen alles voor het aantal vacatures.
  Lekker de cijfers opvoeren, elke dag opnieuw plaatsen, nieuwe id’s..
  Als we maar lekker veel vacatures hebben, klanten nteresseren ons niet!
  .
  Goed, nu een serieus antwoord.
  .
  Wij zijn alle feeds aan het doorlopen en veranderen om de oorzaak te tackelen. Hierin werken we samen met jobfeed en idd ook met verticals als indeed e.d.
  .
  Al met al werken we hard zodat er weer een normaal patroon ontstaat. En dat doen we niet omdat marc dan een top10 kaN maken, maar omdat er iets fout gaat met plaatsen en vernieuwen van vacatures.
  .
   

 • Volger
  says:

  @Marc,

  Interessante en vermakelijke post toch ergens weer over hoe eigenlijk iedereen met aantallen aan het stoeien is/blijft… Had je trouwens in de gaten dat je screenshot “hotelproffessionals” als opdrachtgever heeft?

  Hotelprofessionals is volgens mij zelf ook een vacaturebank, dus dat maakt Banenmatch.nl ook een beetje een vertical, niet waar? Maar ook: alleen al daarom zijn deze vacatures (als het goed is) volgens Jobfeed duplicates (intern of extern), toch?.
  Het telt voor Banenmatch.nl zelf natuurlijk wel lekker mee, want zijn toch weer 1541 “vacatures”… Misschien dat daarom ook alle vacatures van “ICT’er gezocht” er ook tussen staan, want dat zijn toch weer een mooie 4150 “vacatures”…, maar bekijk ook eens de website zelf via https://www.ictergezocht.nl, want staan maar zo’n 1400 vacatures online?!?

  Ik snap dus wel dat jij en Jobfeed het lastig hebben om dit soort zaken/praktijken bij te houden en te doorgronden. Daarbij vraag ik mij ook af hoe of de aggregators als Jobrapido en/of Indeed nog wijs kunnen worden uit al deze versies, originelen etc, etc.?

  Daarbij, @Rogier heeft het in zijn reactie over “verlengingen”, maar ik ben zo’n drie dagen later wel benieuwd hoe zij technisch met een “verlenging” omgaan? Moet je maar eens de ID’s van de vacature-detailpagina’s in de gaten houden, want de ID’s gaan hard, heel hard bij Banenmatch.nl…
  Dinsdag rond 15:00 uur stond deze bovenaan https://banenmatch.nl/vacature-698591-Amsterdam-Ervaren-Juridisch-Secretaresse, en zojuist / drie dagen later deze https://banenmatch.nl/vacature-751779-EINDHOVEN-Consultant-Sales-Marketing-Devision. Een snelle rekensom leert (751.779 – 698.591 = 53.188) dat er sinds dinsdag ruim 53.000 nieuwe URLs en/of “vacatures” zijn aangemaakt en dat zijn dan ongeveer alle vacatures die live staan… Ook zo kan Jobfeed lekker bezig gehouden worden met ontdubbelen en/of de aggregators dagelijks volgestopt worden met “nieuwe” URLs/”vacatures”!

  Maar goed, we zullen wel zien in de komende Top 10!

 • Rogier Visser
  says:

  @marc, het is een issue uit de verwerking van automatische feeds van klanten welke normaliter verlengd worden ipv herplaatst…..Wij hebben een beleid waarin de vacatures altijd gecheckt worden of zij al bestaan /geplaatst zijn, als dit zo is wordt gekeken binnen de feed of deze nog voorkomt. Als dit het geval is wordt de vacature wederom verlengt. Niet herplaatst. Als deze in de feed niet meer voorkomt, verwijderen wij ook uit de actieve lijst met vacatures.
  Hier lijkt iets met de overgang naar de nieuwe site iets scheef te zijn gegaan. 

  Wij zijn bezig alle feeds opnieuw in te richten zodat dit getackeld word. 
  .
  Ik hoop dat we volgende week weer gewoon top10 hebben met juiste info ( in ieder geval van onze kant…:)  )