Vacaturesite top 10: schone(re) lei

Vacaturemonitor, negatief Het ziet er voorlopig niet naar uit dat Banenmatch en daarmee Jobfeed mij op korte termijn fatsoenlijke cijfers kunnen voorschotelen. En daarom moet ik mij ‘behelpen’ met de Analytics functie van Jobfeed, waarmee ik voor de grote vacaturesites de interne doublures kan elimineren. En daarmee feitelijk de welbekende cijfers op wekelijkse basis kan presenteren, zij het met de nodige extra moeite…

Hoe dan ook, vanaf vandaag is de situatie weer een stuk schoner dan in voorgaande weken waar het massieve volume aan interne doublures van Banenmatch het beeld volledig begon te vertekenen. Het betekent ook het eerherstel van Nationale Vacaturebank en Monsterboard die niet langer als de hekkesluiters van de top 10 hoeven te fungeren.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 26 – 28). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 26 – 28). Bron: Jobfeed

Het elimineren van het volume aan interne doublures in het totale vacaturevolume per site heeft een aantal indrukwekkende gevolgen. Zo hernemen Nationale Vacaturebank en Monsterboard hun plaatsen in het midden van de top 10, na in de afgelopen periode te zijn afgegleden naar de staart van deze ranglijst. Verder zakt VacatureBase een fors aantal plaatsen en heeft Werk.nl weer beslag gelegd op de derde plaats.

De top van de ranglijst blijft overigens onveranderd in handen van de freemium vacaturesites; met Nationale Vacaturebank als grootste pay-to-post vacaturesite op de nummer 5 positie. Opvallend is verder dat Joof zich in de top 10 weet te handhaven, als kleinste van grote freemium vacaturesites.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banenmatch heeft niet alleen in vacaturevolume een deuk opgelopen, ook in social media buzz is het een enorm stuk gedaald. En daarmee is het verschil tussen Banenmatch en Monsterboard wel heel klein geworden. Gelukkig zijn er ook stabiele elementen zoals Werk.nl die traditiegetrouw het grootste aandeel in negatief sentiment voor haar rekening neemt.

Geef een reactie

2 Comments