Manpower: Q2 is een rampkwartaal

Logo en logotype ManpowerEerder vandaag publiceerde Manpower Group traditiegetrouw als eerste grote uitzender de resultaten over het tweede kwartaal van 2012. En die resultaten zijn ronduit schokkend te noemen. De omzet daalde met 8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011 en ook de brutomarge moest een veer laten en kwam uit op slechts 16,5%; nauwelijks hoger dan de marge in het derde kwartaal van 2011, de laagste marge sinds de financiele crisis was.

In een reactie op deze cijfers weet Jeffrey Joerres (CEO en Chairman ManpowerGroup) een volstrekte tegenstrijdigheid in drie zinnen te persen:

The second quarter underscored our ability to execute well in a difficult environment. It was a quarter in which we experienced mild but steady declines in revenue throughout the quarter. Europe, which comprises 65% of our business, not surprisingly experienced the most decline in the quarter.


Mild declines
versus the most decline in the quarter. Een omzetdaling van 8% overall is natuurlijk geen mild decline, maar de situatie in Europa is voor Manpower inderdaad nog veel erger. Waarbij Nederland er in negatieve zin bovenuit springt. En de vooruitzichten voor het derde kwartaal nog slechter zijn…

Margedaling
De marge is voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gedaald en staat nu slechts fractioneel hoger dan de laagste marge in de afgelopen jaren. En gezien de negatieve omzetontwikkeling lijkt het vrijwel onmogelijk dat Manpower binnen afzienbare termijn haar brutomarge zal weten te verbeteren. De negatieve spiraal van dalende omzetten en daarop volgende ontslagrondes lijkt voorlopig niet te kunnen worden doorbroken:

Manpower: Omzet en brutomarge, Q1 2007 – Q2 2012

Manpower: Omzet en brutomarge, Q1 2007 – Q2 2012

Dit ziet er bijzonder slecht uit voor Manpower. De brutomarge blijft op een zeer laag niveau steken terwijl de omzet in elkaar zakt. Dit kan niets anders betekenen dat verdere ontslagrondes; de enige reflex die uitzenders hebben als de resultaatontwikkeling tegenvalt.

Een slechte zomer in Europa
De recessie in Europa laat Manpower duidelijk niet ongemoeid. Het segment Zuid-Europa laat een omzetdaling van maar liefst 13% zien ten opzichte van Q2 2011, met de volgende onderverdeling:

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Zuid-Europa, Q2 2011 vs. Q2 2012. Bron: Manpower 

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Zuid-Europa, Q2 2011 vs. Q2 2012. Bron: Manpower

Op basis van organische groei in Frankrijk was het resultaat nog slechter uitgevallen… Deze krimp is met name zorgwekkend omdat  maar liefst 36% van de omzet voor Manpower uit Zuid-Europa komt.

Maar Noord-Europa wil nauwelijks onderdoen voor haar zuidelijke buren. Een omzet daling van 10% ten opzichte van het 2e kwartaal van 2011 is indrukwekkend te noemen. Met Nederland als grootste rampgebied:

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Noord-Europa, Q2 2011 vs. Q2 2012. Bron: Manpower

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Noord-Europa, Q2 2011 vs. Q2 2012. Bron: Manpower

Holy crap! Een omzetdaling van 20% in Nederland. Dat is gigantisch. Maar laten we ook Duitsland (het economische wonder?) en Belgie niet vergeten. Want ook dat landen laten een forse double digit omzetdaling zien. Als dit een indicatie is van de cijfers van de andere uitzenders dan kunnen we de paraplus maar beter vast gaan uitklappen.

 Maar net als in het eerste kwartaal lijkt Manpower het in Nederland aanzienlijk slechter te hebben gedaan dan de ABU index. En daarmee zou het weleens zo kunnen zijn dat Manpower Nederland de slechtste prestatie van alle grote uitzenders in Nederland gaat neerzetten. Hiervoor moeten we natuurlijk nog even geduld hebben tot alle uitzenders hun cijfers bekend hebben gemaakt, maar Manpower Nederland lijkt zeer hoge ogen te gaan gooien.

Als uitzenden nog enigszins fungeert als de kanarie in de kolenmijn dan laat de Duitse kanarie een wel heel erg duidelijk alarmsignaal klinken. Want een 17% daling ten opzichte van Q2 2011 is natuurlijk gigantisch. Duitsland is volgens Manpower in slecht weer terecht gekomen. En ik denk dat Manpower hiermee tevens een sterk economisch signaal afgeeft.

Donkere wolken voor het derde kwartaal
Manpower is ook bijzonder negatief over haar omzetontwikkeling voor het derde kwartaal van 2012:

Omzetontwikkeling voor het derde kwartaal van 2012. Bron: Manpower 

Omzetontwikkeling voor het derde kwartaal van 2012. Bron: Manpower

Voor alle geografische regio’s verwacht Manpower dus omzetkrimp in het derde kwartaal in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2011. Het derde kwartaal van 2011 was in termen van omzet overigens het beste kwartaal van Manpower sinds de financiele criris, maar een omzetdaling van 11% – 13% is niets anders dan een aderlating. Het ziet ernaar uit dat 2012 een jaar wordt om snel te vergeten. En het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat dit alleen voor Manpower zal gaan gelden.

Geef een reactie

7 Comments