USG People blijft maar omzet verliezen

Logo en logotype USG PeopleWe hebben ondertussen de cijfers van Manpower en Randstad over het tweede kwartaal achter de kiezen; vanochtend voorbeurs kwam USG People met haar resultaten. Waarbij het persbericht onder de krankzinnige titel: Resultaat is verbeterd in zwakke markt; omzetgroei USG Professionals zet door een omzetdaling van maar liefst 11,2% rapporteert. Slagaderlijk bloedverlies, maar gelukkig groeit de omzet van USG Professionals…

En alsof dat nog niet genoeg is, doet CEO Rob Zandbergen er nog een schepje idiotie bovenop:

Wij hebben de winstgevendheid van onze activiteiten op een goed niveau gehouden. De onzekere macro-economische omstandigheden die bleven voortduren in het tweede kwartaal zorgden ervoor dat de groei in de Europese markt werd afgeremd.

Jawel, deze beancounter ziet de wereld via een volstrekt vertekende bril. De groei in de Europese markt werd afgeremd? Welke groei? Heeft de goede man het aantal in recessie verkerende Europese landen recentelijk geteld? Afijn, het wordt zo langzamerhand gewoonte dat USG People volstrekte onzin de wereld in toetert in een tot mislukte poging om haar onafwendbare val te maskeren. De waardedaling van het aandeel USG People spreekt deze ochtend echter boekdelen…

Zo ziet de ontwikkeling van omzet en brutomarge er over de afgelopen jaren uit:

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2012

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2012

Een double whammy, alleen in negatieve zin. Want niet alleen daalt de omzet zeer fors; ook de marge krijgt een ferme klap. Maar gelukkig groeit de omzet van USG Professionals… Maar wat was die omzet dan eigenlijk van USG Professionals? Nou, maar liefst EUR 59,2 miljoen! Op een totaal van EUR 720 miljoen dus. Een whopping 8%! Maar groeiend…

USG People blijft onder de uitzenders overigens met afstand de partij met de hoogste brutomarge. Net als bij Randstad en Manpower is er sinds de financiele crisis sprake van een forse daling van die brutomarge en lijkt herstel tot het niveau van voor de crisis uitgesloten. Het lijkt er op dat alle uitzenders met een structureel lagere marge moeten leren te leven.

Vooruitzichten? Geen vooruitzichten!
USG People is ook bijzonder schismatisch als het om enige vorm van guidance voor het volgende kwartaal gaat. In eerste instantie is het bedrijf duidelijk over de ontwikkeling in Europa:

Het ziet ernaar uit dat de economie in Europa zich ook in de laatste helft van dit jaar gematigd zal blijven ontwikkelen.

Gematigd is weliswaar het eufemisme van het jaar, maar USG People verwacht dus niet veel goeds uit Europa; de enige markt waar het bedrijf actief is. Dat betekent dus tegenvallende resultaten voor Q3? Nou, daar valt USG ineens helemaal stil:

Gegeven de huidige onzekerheid in de markt onthouden wij ons van uitspraken over de ontwikkeling van de resultaten over 2012

Huh? Gematigde ontwikkeling maakt een uitspraak over de resultaten in volgende kwartalen onmogelijk. Wat is het nou?

De resultaten in Europa
Natuurlijk moet ik niet vergeten te vermelden dat de omzet van USG Professionals is gegroeid. Maar hoe is het met de totale omzetontwikkeling gegaan in de verschillende landen? Nou, zo (tussen haakjes de ontwikkeling van Manpower, de resultaten van Randstad kunnen in deze cijfers niet worden meegenomen omdat Ranstad de resultaten van SFN Group voor het eerst heeft geconsolideerd in haar cijfers):

  • Nederland: -9% (-20%)
  • Belgie & Luxemburg: -8% (-14%, alleen Belgie)
  • Frankrijk: -14% (-13%)
  • Duitsland: -22% (-17%)
  • Spanje: -7% (-16%)
  • Italie: -19% (-21%)

USG People lijkt dus in een race met Manpower verwikkeld wie de meest slagaderlijke bloedingen kan laten zien zonder meteen te overlijden. Maar laten we vooral niet vergeten dat de omzet van USG Professionals is gegroeid…

Geef een reactie

5 Comments