Vacaturesite top 10: Jobselectie valt fors terug

Vacaturemonitor, negatief De zomer is duidelijk in volle gang, ook al zou je dat aan het weer nog altijd niet zeggen. Maar wel aan het aantal vacatures, want zowel het volume aan unieke vacatures als het aantal vacaturesplaatsingen is zeer fors ingezakt. Hierbij is het aantal unieke vacatures ondertussen bijna 10% lager dan in dezelfde periode in 2011; het aantal vacatureplaatsingen is 4,6% lager dan vorig jaar.

Het meest opvallende in de top 10 is de sterke daling van Jobselectie. Waarbij de introductie van de nieuwe versie van haar vacaturesite als katalysator lijkt te gelden. Dit duidt mogelijk op een technisch issue, waardoor Jobfeed niet alle vacatures lijkt te spideren. Het is dus niet denkbeeldig dat Jobselectie binnenkort een sterke rebound laat zien.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

 Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 28 – 30). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 28 – 30). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week is Joof verdwenen en GoudenGidsBanen weer eens teruggekeerd. Hoewel de freemium vacaturesites nog altijd de top 3 uitmaken is Jobselectie (tijdelijk?) teruggevallen naar de 7e plaats. De reden hiervoor is mogelijk (waarschijnlijk?) de lancering van de vernieuwde website en de daaruit volgende problemen voor Jobfeed om de vacatures te spideren. De toekomst zal het leren.

Banenmatch blijft de fiere leider van de 10 grootste vacaturesites; pay-to-post vacaturesites Nationale Vacaturebank en Monsterboard blijven tegelijkertijd dalende vacaturevolumes rapporteren in vergelijking met een jaar geleden. De langzame leegloop van deze sites vertoont steeds meer overeenkomsten met de jarenlange daling van recruitmentvacatures bij printuitgevers. Op enig moment is er niets meer… Maar waar uitgevers dan nog altijd andere content hebben is er in het geval van een vacaturesite alleen nog maar een lege huls over.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Monsterboard is sterk gestegen in vergelijking met twee weken geleden (+9%) terwijl Banenmatch vrijwel even hard is gedaald (-7%). En daarmee heeft Monsterboard de koppositie van Banenmatch overgenomen. Verder valt er weinig verandering te melden in de social media buzz van de 10 grootste vacaturesites. Werk.nl blijft natuurlijk de fiere leider als het om negatief sentiment gaat.

Geef een reactie

2 Comments
    • Marc Drees
      says:

      Social media buzz gaat om het aantal berichtjes op alle online media die door Coosto worden gemonitored (kijk op hun website om het aantal media te zien). De percentages tellen op tot 100% en zijn de de onderlinge verhoudingen (in social media buzz) van de 10 grootste vacaturesites. De rode en groene vlakjes zijn de verhoudingen in berichtjes met negatief respectievelijk positief sentiment. Het grijze vlak is neutraal sentiment en zoals je kan zien is dit in alle gevallen het grootste deel. Bij het sentiment nog wel een belangrijke kanttekening; Coosto bepaalt het sentiment via een algoritme (kijkt naar specifieke woorden met een negatieve danwel positieve lading). En dat kan zeer onnauwkeurig zijn; een algoritme is tenslotte niet in staat om ironie of sarcasme te onderkennen.