Vizify: eye candy met korte houdbaarheid

Logotype VizifyDe wachtrij voor de Vizify winkel was blijkbaar erg kort, want binnen een dag had ik een toegangscode ontvangen van de site die zichzelf als volgt omschrijft:

Vizify helps you transform all those interesting impressions you make online into one definitive, multidimensional, graphical biography, without ever asking you to face a blank screen. It’s the easiest, most sophisticated tool for showing the best of you online, all in one place.

Het is dus een site waar ik mezelf kan presenteren op basis van al die andere sites waar ik mezelf al presenteer. Waarbij ik me afvraag: waarom? Het antwoord zal ongetwijfeld dezelfde zijn als met zoveel andere fraaie maar ondoordachte technologische initiatieven: omdat het kan… Inderdaad, geen al te bevredigend antwoord.

Laat ik maar eens kijken wat Vizify allemaal kan.

Waar ik verleden keer bleef steken bij het aanvragen van een toegangscode kom ik nu een stap verder, waarbij ik na de bevestiging van mijn toegangscode en e-mail adres het volgende scherm te zien krijg:

Vizify | Sign up, 1 

Afijn, ik voer de bekende inloghandelingen uit waarna ik vervolgens vol verwachting terugkeer naar de Vizify site om dit te zien:

Vizify | Sign up, 2

Oke…

Naast Twitter vraagt Vizify my ook nog om mijn Facebook en Foursquare accounts. En als dat allemaal achter de rug is krijg ik dit te zien:

Vizify | Sign up, 3 

Kijk, de volgende bedelactie van Vizify. En nog steeds een bedelactie die te vroeg is. Want ik heb nog altijd niets van Vizify gezien, dus waarom zou ik exclusive invites naar drie vrienden sturen? Laat me nou eerst even kijken wat Vizify eigenlijk voorstelt. Dan kan ik alsnog bepalen of het interessant genoeg is voor mijn vrienden. Of stuur ik juist uitnodigingen aan vage kennissen. Of als Vizify heel slecht is zelfs aan mijn vijanden. Laat me dat gewoon zelf bepalen, in mijn eigen tijd.

Maar goed, Vizify is op enig moment klaar met het verwerken van alle informatie (wat natuurlijk niet veel voorstelt; met nul connecties in Linkedin en een handjevol in Facebook) en toont met vervolgens dit:

Vizify | page, 1 

Oke… dus dit heeft Vizify van mijn LinkedIn, Facebook en Twitter informatie gebrouwen? Dit is die one definitive, multidimensional, graphical biography? Nee, niet te snel oordelen, er is blijkbaar meer. Getuige het pijltje aan de rechterzijde van het scherm. Waar ik met ingehouden spanning op klik:

Vizify | page, 2

WTF? Een tweet, infographics style? Wat moet ik hiermee?

Maar nu blijkt ineens dat mijn definitive, multidimensional, graphical biography uit maar liefts 10 pagina’s bestaat. Wat voor ander fraais ga ik nog tegenkomen?

Nou, bijvoorbeeld dit:

Vizify | page, 3

Dit is heel informatief voor de willekeurige bezoeker van mijn Vizify pagina, goed om te weten wat voor woorden ik op Twitter gebruik…

En dit

Vizify | page, 4

Heel interessant voor iedereen die niet heeft opgelet tijdens aardrijkskunde.

En dit:

Vizify | page, 5

Ook fijn om te weten.

En dit:

Vizify | page, 6

Een licht interactieve manier om mijn werkzaamheden te tonen. In de meeste gevallen zal dit oneindig saai zijn, omdat arbeidsverleden meestal nogal lineair is. Maar goed, ik heb er de laatste jaren een vrolijk soepzooitje van gremaakt dus valt er nog iets te zien.

De overige pagina’s bespaar ik je maar het idee van Vizify is wel duidelijk. Pagina na pagina infographics-achtige niets. Het ziet er allemaal heel aardig uit, maar wat moet ik hiermee? En waarom is dit mijn one definitive, multidimensional, graphical biography? Voor wie is dit interessant? Vizify is een andere plek om mij te presenteren, maar het is een verder compleet statische plek. In tegenstelling tot LinkedIn, Facebook of Twitter kan ik hier verder helemaal niets doen. Ik sta hier een beetje te zwaaien met mijn 10 pagina’s vol infographic crap. Joost mag weten waarom en welke waarde een bezoeker aan deze 10 pagina’s vol infographic crap kan toekennen. Ik heb daarom maar snel mijn Vizify pagina op onzichtbaar gezet. Want ik wil niemand belasten met deze onzin.

Conclusie
Als gimmick is Vizify misschien leuk, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Waarom zou ik hier ooit nog naar terugkeren? En waarom zou ik dit als mijn centrale plek gebruiken om the best of me online te tonen? Het vereist heel wat doorzettingsvermogen voor een willekeurige bezoeker om al die pagina’s af te lopen. En wat is die bezoeker dan feitelijk wijzer geworden. De echte informatie is namelijk te vinden op alle andere sites waar ik me al presenteer. Misschien minder fraai, maar een stuk informatiever. En makkelijker om tot je te nemen.

Vizify toont een aloude wijsheid: van een mooi bord kan je niet eten.

Geef een reactie

5 Comments