Adecco: zeer matig resultaat in Q2

Logotype AdeccoIn haar persbericht naar aanleiding van de financiele resultaten over het 2e kwartaal van 2012 zegt Adecco het volgende over de Benelux:

In Q2 2012, revenues in Benelux decreased by 5%. Revenue development was in line with the market in the Netherlands, but ahead of the market in Belgium.

Ter vergelijking; de omzet van Manpower kromp met 10% in Nederland, de omzet van USG People kromp met 9%terwijl Randstad een krimp van slechts 3% moest rapporteren. En daarmee doet Adecco het dus iets slechter dat Randstad maar nog altijd een heel stuk beter dan Manpower en USG People.

Overall perst Adecco er nog net een marginale groei uit in vergelijking met het 2e kwartaal in 2011: +0,56%. En daarmee kan het bedrijf dus een omzetgroei van 1% rapporteren. Zoals altijd is de creativiteit van de CFO de bepalende factor…

Maar die ‘groei’ kan niet voorkomen dat de brutomarge weer ver onder de 18% is gedaald:

Adecco omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2012.

Adecco omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2012.

Desondanks is Adecco de enige van de grote uitzenders die geen zware veren heeft moeten laten op haar brutomarge sinds de financiele crisis. Adecco was altijd al een prijsvechter en heeft daardoor  blijkbaar minder te lijden van de margedruk. Opvallend…

Voor het derde kwartaal is het schraalhans keukenmeester:

In June, Adecco Group’s revenues declined by 3% organically and adjusted for business days. While the revenue decline rate during Q2 2012 was relatively stable, revenue development in July was slightly weaker, mainly driven by France and Japan. Geographically, developments continue to be diverse. Europe is weakening further. On the other hand, business in North America is accelerating […]

Europa is dus de zwakste broeder volgens Adecco, en gezien de resultaten in het tweede kwartaal is daar geen woord Spaans (sic) bij:

image

De resultaten in de Eurolanden zijn ronduit schokkend te noemen, zeker als we die vergelijken met een kwartaal eerder:

  • Frankrijk: -13% (Q1: -10%)
  • Duitsland en Oostenrijk: -1% (10%)
  • Italie: -13% (-2%)
  • Benelux: -5% (-2%)
  • Spanje en Portugal: -11% (-9%)

 

Alle Eurolanden zitten nu dus in een krimpfase, inclusief Duitsland/Oostenrijk die vorig kwartaal nog de krimp leken te weerstaan. De daling in deze twee landen is gigantisch, evenals de daling in Italie. De verwachte gunstige omzetontwikkeling in de VS zal deze krimp niet bij benadering kunnen opvangen. Waarmee de verwachting gerechtvaardigd is dat Adecco in Q3 dus een krimp zal gaan melden; zelfs de meest creatieve CFO zal hier geen plusje uit weten te persen.

Het is dan ook geen wonder dat de trend van de organische omzetgroei (YoY) sterker negatief is geworden ten opzichte van het vorige kwartaal:

Adecco, YoY organische omzetgroei, Q1 2007 – Q2 2012 

Adecco, YoY organische omzetgroei, Q1 2007 – Q2 2012

Nou maar hopen dat we niet net zo’n ineenstorting krijgen te zien als in het vierde kwartaal van 2008…

Geef een reactie