Werk.nl is verbeterd…?

Juli is gekomen en juli is gegaan zonder dat ik iets heb vernomen over de beloofde eerste verbetering van de matchfunctie van Werk.nl. Mogelijk heb ik iets gemist. Maar wat in ieder geval is veranderd is de snelzoekfunctie. Die ineens extreem is vereenvoudigd. In onderstaande figuur is aan de linkerzijde de nieuwe snelzoekfunctie te zien, aan de rechterzijde de oude snelzoekfunctie:

Werk.nl | Snelzoekfunctie oud en nieuw

Een zeer fors verschil, hoewel die ‘oude’ snelzoekfunctie pas sinds medio januari van dit jaar beschikbaar was. De vereenvoudiging lijkt echter een stapje te ver te zijn gegaan.

Want waarom nu ineens maar één zoekveld. Terwijl een best practice voor de snelzoekfunctie bij vacatures toch een Wat en een Waar veld is. Niet noodzakelijkerwijs de beste oplossing voor werkzoekers, maar in het algemeen een goede manier om in ieder geval fatsoenlijke zoekresultaten te garanderen voor werkzoekers.

Maar wie weet heeft Werk.nl haar fantastische match-engine in staat gesteld om complexe input correct te interpreteren. Dit is tenslotte de uitleg die Werk.nl geeft:

Werk.nl | Uitleg snelzoekfunctie

Ziedaar, ik kan functies, vaardigheden, opleiding en locatie invoeren. En de match-engine weet hier op magische wijze chocola van te maken. Werk.nl heeft dus blijkbaar een enorme verbetering in haar zoekfunctie doorgevoerd. Maar… laat ik eenvoudig beginnen. Door slechts twee woorden in te voeren: IT en Leiden. Een functiegebied en een locatie. Dat moet toch eenvoudig zijn:

Werk.nl | Zoekresultaat snelzoeken 

Woehaha! Werk.nl heeft blijkbaar wel door wat IT betekent, maar herkent niet dat Leiden een locatie is. Dat is toch wel heel erg knap. Dus waarom niet voor twee aparte zoekvelden (Wat en Waar) gekozen? Het is niet ingewikkelder voor een bezoeker en het is blijkbaar een stuk eenvoudiger voor het zoekalgortime…

Ter verificatie heb ik ook nog even een zoekopdracht uitgevoerd via de uitgebreid zoeken functie. Waarbij ik vreemd genoeg nog altijd geen plaatsnaam kan invoeren maar een volledige (?) postcode moet invoeren… Afijn, dit is het resultaat:

Werk.nl | Zoekresultaat uitgebreid zoeken

Jawel, nu ziet de zoekfunctie ineens IT niet als een functiegebied maar als een willekeurige combinatie van twee letters die in elk woord van de vacaturetekst wordt gezocht.

Met andere woorden; de snelzoekfunctie gebruikt blijkbaar een totaal andere zoeklogica voor trefwoorden dan functie voor het uitgebreid zoeken. Inderdaad, ons belastinggeld wordt optimaal besteed binnen UWV WERKbedrijf.

Wat een stel ongekende knoeiers is het daar toch. Nu maar hopen dat dit niet de tussentijdse verbetering was waar Minister Kamp het medio mei over had. Want dan wordt het toch echt de hoogste tijd dat er wat harder gesneden gaat worden in het personeelsbestand van UWV WERKbedrijf.

Wie gaat RTL even informeren? Het is ongetwijfeld nog komkommertijd bij de ‘nieuws’zender, dus ze hebben vast nog wel een gaatje voor een sequel van de ellende van dit voorjaar…

Geef een reactie

4 Comments