Amerikaanse uitzendindex stijgt nog altijd

Het is bijna niet te geloven, maar de Amerikaanse uitzendindex, zoals wekelijks gerapporteerd door de American Staffing Association (ASA), stijgt nog altijd door. Het is misschien minimaal, maar daar is het natuurlijk ook zomer voor:

Amerikaanse uitzendindex, week 33, 2008 – week 32, 2012. Bron: ASA

Amerikaanse uitzendindex, week 33, 2008 – week 32, 2012. Bron: ASA

Het wordt interessant om te zien of de index dit najaar in de buurt van de 100 kan komen, het referentiepunt van de index op basis van de stand medio 2006. Sinds eind 2007 is de index natuurlijk ingestort, met de financiele crisis in het najaar van 2008 als grote katalysator. Maar ondertussen komt de index alweer aardig in de buurt van de waardes van begin 2008. En misschien kan ze zomaar doorstoten richting de magische grens van 100.

Of hiermee de economie van de VS de goede kant opgaat? Nee, absoluut niet. Er is in de VS een kaalslag van ongekende omvang aan de gang waarbij vaste banen met sociale zekerheden worden omgezet in tijdelijke banen en uitzendbanen zonder die sociale zekerheden en tegen een lager uurloon. Er vindt een collectieve verarming van de beroepsbevolking plaats, hoewel dit niet geldt voor de bovenlaag van de beroepsbevolking.

Geef een reactie