CBS rapporteert groei van de economie?

grafzerk Wat hoort er niet thuis in dit rijtje: consumptie verder gedaald, investeringen lager, verdere krimp bouw, opnieuw minder banen, economie licht gegroeid? Jawel, volgens het CBS is de economie ten opzichte van het vorige kwartaal met 0,2% gegroeid; wat gezien de fudgebaarheid van het BBP-cijfer niet te onderscheiden is van stilstand of krimp. En ondanks de opsomming van ellende groeide onze export als een krankzinnige, dankzij de positie van Nederland – overslagland. Met als gevolg een miniscuul groeicijfer van de economie.

Een groeicijfer dat in schrille tegenstelling staat tot het explosief gestegen aantal faillissementen, waar het CBS gisteren nog over sprak:

Er werden in juli 725 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dit aantal is uitzonderlijk hoog. In de eerste 7 maanden van 2012 gingen 4475 bedrijven en instellingen failliet, bijna 30 procent meer dan in dezelfde periode van 2011.

Waarmee het driemaandsgemiddelde op een hoger niveau dan ooit sinds de financiele crisis is beland. Maar gelukkig groeit de economie…

Geef een reactie

2 Comments