Hoe hoog is de nood bij pay-to-post vacaturesites?

Logotype CareerBuilderEnige tijd geleden kreeg ik inzicht in de wijze waarop CareerBuilder pogingen doet om haar verloren gegane marktaandeel terug te winnen. De vacaturesite hanteert ondertussen een prijsstelling waarmee ze zich nauwelijks differentieert van freemium vacaturesites. Simpelweg omdat ze vacatureplaatsingen vrijwel weggeeft. Hoe zou je anders een aanbod willen noemen waarbij een prijs per vacaturesplaatsing onder de EUR 1 uitkomt?

Het gaat hierbij overigens wel om een paar duizend vacatures per jaar, maar voor minder dan EUR 1 per vacature kan je de kachel niet laten branden als pay-to-post vacaturesite. En als je dit afzet tegen de lijstprijs van CareerBuilder (1 vacatureplaatsing kost EUR 299) dan maakt de vacaturesite zich met een dergelijk aanbod zelfs volstrekt ongeloofwaardig.

Is deze situatie exemplarisch voor de situatie waarin pay-to-post vacaturesites op dit moment verkeren? Een structureel lager vacature-aanbod, een steeds groter areaal aan mogelijkheden om vacatures te plaatsen en een hand-op-de-knip mentaliteit van de (grote) vacaturehouders zorgen voor een perfect storm waar vooral de pay-to-post vacaturesites het meeste last van zullen hebben. Waarbij het ook nog eens zeer waarschijnlijk is dat het tweede echelon de klappen veel harder voelt dan de A-merken in dit segment: Nationale Vacaturebank en Monsterboard.

Hoewel; Nationale Vacaturebank (lees: VNU Media) is niet uit luxe verkocht aan De Persgroep… En Monsterboard zal zich ook niet in de handen staan te wrijven op basis van het vacaturevolume. Maar de pijn zal ongetwijfeld minder groot zijn in vergelijking tot sites als JobTrack, Vacaturekrant en (vooral?) CareeerBuilder.

CareerBuilder is mogelijk de zwakste schakel in het rijtje B-sites. Tenslotte is er geen eigen Nederlandse representatie meer; de business wordt volledig vanuit Engeland gedaan. Hoewel dit geen garantie hoeft te zijn op een slecht resultaat is het niet erg hoopgevend als een vacaturesite zich fysiek terugtrekt uit een markt en alleen nog maar digitaal aanwezig is. Waarmee mogelijk de bodemprijs van minder dan EUR 1 per vacature valt te verklaren. Maar ik ben toch heel erg benieuwd of de grote(re) pay-to-post vacaturesites hun tarieven voor het komende jaren denken te kunnen handhaven bij de grote(re) vacature-aanbieders.

En wanneer gaan de pay-to-post vacaturesites de draai maken van pay-to-post naar pay-for-performance? Want dat lijkt eerlijk gezegd de enige manier om op termijn aan een prijsval naar EUR 0 per posting te ontsnappen.

Geef een reactie

2 Comments