Vacaturesites: kwaliteit versus kwantiteit?

Grafieken Naar aanleiding van de nodige vragen over de samenstelling van het vacature-aanbod bij vacaturesites heb ik een deep dive genomen in de cijfers van Jobfeed om te zien hoe nu de verdeling is tussen de aantallen vacatures van directe werkgevers en intermediairs (uitzenders, werving- en selectiebureaus) bij de grote(re) vacaturesites.

En dat levert een verdraaid interessant beeld op, al zeg ik het zelf. Want er zijn toch opvallende verschillen te ontdekken. Waarbij de grote vacaturesites vrijwel zonder uitzondering drijven op de kurk van intermediairs. En waar de grootverbruikers van dode bomen een opvallende come-back maken.

In onderstaande grafiek is voor de grootste vacaturesites (minus DOVAjobs, dat is tenslotte een aggregator van uitsluitend uitzendvacatures) de verdeling tussen intermediaire vacatures en vacatures van werkgevers weergegeven:

Verdeling (in %) intermediaire en directe vacatures, per vacaturesite. Bron: Jobfeed

Verdeling (in %) intermediaire en directe vacatures, per vacaturesite. Bron: Jobfeed

Jawel, de freemium vacaturesites bezetten de topposities als het om het aandeel intermediaire vacatures gaat. Geen verrassing natuurlijk. Intermediairs leveren volume en zijn op zoek naar goedkope outlets; freemium vacaturesites zoeken volume en zijn daarmee gek op intermediairs. Maar het is toch opvallend om te zien dat Nationale Vacaturebank maar een beperkt betere verhouding intermediair vs. directe werkgever heeft. En dat Werk.nl is verworden tot een aggregaat van intermediairs. Daar hebben we dus alternatieven voor!

Van de grote pay-to-post vacaturesites doet Monsterboard het dus nog het beste, maar wordt hierin nog eens fors ingehaald door JobTrack die een bijna 50:50 verhouding laat zien. En daarin toont zich ook meteen de hand van de krantenuitgever. Waarover later meer. Want er zit nog een vreemde vogel tussen: VacatureBase. Een outlet van Adver-Online die op deze manier relevantie probeert toe te voegen voor haar klanten. Tenslotte kan Adver-Online geen geld verdienen op freemium vacaturesites; de enige reden waarom het bedrijf zich ook als vacaturesite exploiteur op de markt heeft begeven.

Maar welke vacaturesites laten nou eigenlijk het hoogste percentage vacatures van directe werkgevers zien? Nou, dat zijn dus vooral de vacaturesites van kranten. Tenminste, als ik de niche vacaturesites (denk medivacature, werkenbijdeoverheid, academictransfer, etc.) even buiten beschouwing laat. Want dan ontstaat dit beeld:

Verdeling (in %) intermediaire en directe vacatures, per vacaturesite. Bron: Jobfeed

Verdeling (in %) intermediaire en directe vacatures, per vacaturesite. Bron: Jobfeed

Maar liefst 5 sites van krantenuitgevers. Dat is toch een indrukwekkende score! Verder een drietal kleinere vacaturesites (NUwerk, Intermediair en StepStone) en LinkedIn. Hoewel laatstgenoemde natuurlijk ook gewoon als vacaturesite kan worden gezien. Maar meer de luxe variant; waarmee meteen het zeer lage percentage intermediaire vacatures is verklaard. Gewoon te duur…?

Desondanks een opvallende lijst en eentje die stof tot nadenken geeft. Waar al dat nadenken toe kan leiden? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie