Adecco verslaat Manpower in outplacement

In outplacement is Adecco wereldwijd marktleider geworden. Dat wil zeggen: van de grote drie uitzendgiganten vormen de Zwitsers de grootste in het zachtjes naar de uitgang begeleiden van grote aantallen werknemers. Adecco – met hun voornaamste outplacementmerk Lee Hecht Harrison verslaat het Amerikaanse Manpower (met sublabel Right Management) sinds eind vorig jaar. Dat blijkt uit onderstaande grafiek.

Omzet (in mln. EUR) van Lee Hecht Harrison & Right Management, Q1 2010 – Q2 2012.

Omzet (in mln. EUR) van Lee Hecht Harrison & Right Management, Q1 2010 – Q2 2012.

Overnamestrijd
Lee Hecht Harrison zette vorig jaar EUR 236 miljoen om. Right Management was goed voor USD 324 miljoen (EUR 233 miljoen). De omslag volgde op de overname door Adecco van de Amerikaanse dienstverlener Drake Beam Morin (DBM). Daarmee reageerden de Zwitsers niet alleen op het schaken van SFN Group, waarmee Randstad zijn aanwezigheid in de Amerikaanse markt versterkte. Ook was het een poging om Adecco’s positie in de contracyclische outplacementmarkt te versterken. Bovendien versterkte Adecco zijn eigen marge door het inlijven van het winstgevender DBM.

Omzet (in mln. EUR) en operationale marge (in %) van Lee Hecht Harrison, Q1 2010 – Q2 2012

Omzet (in mln. EUR) en operationale marge (in %) van Lee Hecht Harrison, Q1 2010 – Q2 2012.

Bleeder
Sindsdien is niet alleen de omzet van Adecco in de outplacementmarkt groter dan die van Manpower. Right Management – het sublabel van Manpower – is niet alleen al ruim twee jaar een krimpende dochter, het is bovendien afgelopen jaar verlieslatend gebleken. De EBITA-marge schommelt er rond het break-evenpunt.

Omzet (in mln. EUR) en operationale marge (in %) van Right Management, Q1 2010 – Q2 2012.

Omzet (in mln. USD) en EBITA-marge (in %) van Right Management, Q1 2010 – Q2 2012.

Rampjaren voor outplacement
Opmerkelijk genoeg is de crisis voor beide merken (als we de effecten van overnames negeren) een ramp geweest. Een jaar lang groeide de vraag naar ontslagtrajecten als een waanzinnige. Maar toen dat jaar voorbij was, eind 2009, krompen de outplacementoperaties weer ouderwets mee. Tussen 2008 en eind 2011 kromp de omzet van Right Management met 28 procent. Bij Adecco – dat zijn outplacementcijfers voor 2009 niet deelde – lijkt de schade beperkter.

Geef een reactie