Identified: 11 maanden verder en geen haar beter

Logotype IdentifiedHet is minder dan een jaar geleden dat Identified lanceerde, op dat moment al het zoveelste LinkedIn kloontje op Facebook. Maar de ambities van Identified waren werkelijk megalomaan:

What Facebook has built for the social graph, Identified is building for the professional graph.

Vreemd genoeg wilde Identified dit op de volgende manier bereiken:

Our goal is to become a professional search engine to map the professional graph—helping professionals connect with other professionals, companies find employees, and professionals find future employers.

Waardoor het misschien niet zo vreemd is dat Identified op dit moment het volgende over zichzelf zegt:

Identified is the fastest growing career site for young professionals.

Dat klinkt toch veel minder spannend dan een Facebook voor professionals (a.k.a. LinkedIn)…

Maar vergis je niet, want onder deze motorkap sluimert nog alitjd dezelfde ambitie:

We are tackling one of the last “great frontiers” of the Internet: professional identity. In short, what Facebook did for your social life, Identified is building for your professional life.

How’re we going to do that? We’re going to make managing your career not boring. We’re taking the very best of social and game design to help people plan and track their careers in a fun, engaging and interactive way.

Op dit moment groeit Identified als een waanzinnige, de app staat zelfs in de top van de AppData ranglijsten:

AppData | Leaderboard 

Ongetwijfeld wordt deze groei door spammy tactics gerealiseerd; het Facebook ecosysteem is een goddelijk jachtveld voor registratiegeile app’s.

Maar waar komt die plotselinge en zeer steile groei dan Identified dan eigenlijk vandaan? Het leek me zinvol om na 11 maanden eens te kijken wat er aan Identified veranderd was. En op die manier misschien te ontdekken waarom Identified ineens zo’n groei doormaakt.

Hoe het er 11 maanden geleden uitzag? Lees: Identified: godsgruwelijk trage eye candy. Of niet natuurlijk. Dat bepaal je tenslotte helemaal zelf…

De homepage
Dit is de homepage van Identified:

Identified | Homepage

Skyrocket your career? Waarom is het zo moeilijk om normaal te doen? En kan ik werkelijk thousand career paths verkennen? Kan Identified wat Monster met haar Career tools nog niet eens kan? Interessant…

Maar goed, laat ik gewoon op de krankzinnige Skyrocket your career knop drukken. Na het weggeven van allerlei rechten op Facebook krijg ik dit te zien:

Identified | Dashboard 

Oke… wat kan ik hier nou eigenlijk doen? En wat is die Marketplace informatie (die zich ook nog eens regelmatig ververst) nou eigenlijk? Ik snap hier eerlijk gezegd niets van. En waarom heb ik een score aan mij gekoppeld gekregen? En waarom is die score 45??

Na het invullen van mijn to-do lijstje, waarbij uitsluitend informatie over mijn oudere werkervaringen wordt gevraagd, stijgt mijn score plotseling tot 65. Een score die overigens nog altijd niet wordt verklaard…

Die score blijkt opgebouwd uit mijn netwerk, mijn werkervaringen en mijn opleiding:

Identified | My profile

Mijn netwerk is dus niets waard (niet verwonderlijk gezien mijn Facebook connecties…), mijn werkervaring 40 en mijn opleiding 25. Interessant. Identified bepaalt dit namelijk op basis van de scores van werkgevers en universiteiten. Dus ben je schoonmaker bij Apple geweest dan is jouw werkervaring meer waard dan een CEO-positie bij een bedrijf van 500 medewerkers. Dat is altijd goed om te weten als je hoog wil scoren bij Identified.

Door even een kleine aanpassing te doen in mijn werkervaringen (Apple en Amazon als enige werkgevers invullen) schiet mijn werkscore van 40 naar 62. Waardoor ik plotseling ineens een score van 87 mag noteren. Want een onzin zijn dit soort ranking systemen toch…

Maar wat kan ik hier nou eigenlijk mee? Nou, ik kan zoeken…

Identifie | Zoekresultaat 

Dus…

Ik kan dit resultaat manipuleren en verfijnen, maar wat kan ik ermee? Afgezien van de betrokken personen als ‘vriend’ toevoegen?

Ondertussen lijkt Identified dus bijna 12 miljoen Facebook gebruikers te hebben overgehaald om zich te registreren voor Identified. Dat is nog altijd aanzienlijk minder gebruikers dan BranchOut. En de belangrijkste vraag is natuurlijk; komen gebruikers van Identified eigenlijk wel eens terug? Hoogst onwaarschijnlijk…

O ja, ik kan ook nog iemand uit dat zoekresultaat bekijken:

 

Identified | Detailpagina persoon

En wat kan ik dan?

Iemand een bericht sturen? Waarom? Tenzij je recruiter bent natuurlijk…

Dus…

Conclusie
Waarom noemt Identified zichzelf een career site for young professionals. En hoe ga ik hiermee mijn career skyrocketen? En waar zijn die duizend carrierepaden waar ik uit kan kiezen?

Allemaal onbegrijpelijk marketing geleuter waar Identified werkelijk geen syllabe van waar maakt. Identified is net zoals een klein jaar geleden helemaal niets. Of liever gezegd: godsgruwelijk trage eye candy. Want Identified is net als 11 maanden geleden nog zo traag als dikke stront.

Waar de plotselinge en explosieve groei van Identified vandaan komt is een raadsel. Tenzij ik met mijn registratie volstrekt onvermoed ineens mijn Facebook connecties heb verblijd met een uitnodiging voor Identified. Maar dat hoor ik dan vast nog wel…  Met alvast mijn welgemeende excuses. Het was zeker geen bewuste actie.

Geef een reactie