De VVD en jeugdwerkloosheid: één maatregel en een verloren groep

Logotype VVD Je bent jong, je bent hoog opgeleid (HBO/WO) en je wilt aan het werk! Maar laat dat in de huidige economische situatie van ons land nou best lastig zijn. Gelukkig komen er binnenkort nieuwe Tweede Kamer verkiezingen en kun je stemmen op de partij die het meest gaat doen aan het beperken van jeugdwerkloosheid. Maar wie te kiezen? Hopelijk kun je na mijn analyse van de grootste partijen (VVD, SP, PvdA, CDA, D66, GroenLinks en PVV) op dit gebied een weloverwogen keuze maken.

We trappen af met de, op dit moment, grootste partij in de peiling; de VVD.

Probleem erkend
De VVD heeft gelukkig erkend dat de crisis ook aan jongeren niet voorbij gaat. Volgens hen is de jeugdwerkloosheid inmiddels gestegen tot 12%. Tijd voor actie! De VVD is van mening dat alles op alles moet worden gezet om kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren. Als ik verder blader in het partijprogramma wordt duidelijk wat deze maatregel is. Inderdaad, in enkelvoud.

Investeren in onderwijs
Door te investeren in onderwijs verwacht de VVD de problemen rondom jeugdwerkloosheid te kunnen verlagen. Ze formuleren dit als volgt:

“De overheid investeert jaarlijks circa 2,5 miljard euro in innovatie […] Het onderwijs krijgt de kans om dicht op de ontwikkelingen in de praktijk te zitten, zodat zij hun lesprogramma’s daarop kunnen afstemmen. Dit draagt bij aan een betere aansluiting van jongeren op de arbeidsmarkt.”

Verder wordt er in het programma niet meer gesproken over mogelijke maatregelen. Dit betekent dat de VVD slechts kijkt naar de groep die nu nog aan het studeren is, of nog aan een opleiding moet beginnen. En hoe moet het verder met de groep die nu zijn diploma op zak heeft en zich een slag in de rondte solliciteert? Als de VVD inderdaad gaat werken aan een betere aansluiting tussen studie en werk heeft die groep daar niets meer aan en worden ze alleen maar minder interessant voor een werkgever, er komen immers studenten aan die meer aan hun wensen voldoen.

Als ik op dit moment druk bezig zou zijn met het vinden van een passende baan, dan krijgt de VVD niet mijn stem. Te weinig urgentie, te weinig (concrete) maatregelen en te veel focus op de groep die de arbeidsmarkt nog moet betreden.

Geef een reactie

5 Comments