Een “leuk” gesprek met een 45+ er!!

discussie Twee weken geleden sprak ik een bekende relatie die na ca. 20 jaar hard werken werkeloos was geworden. Hij had al heel veel gesolliciteerd en hij was ook al heel veel keren “met een vaag verhaal” afgewezen als hij solliciteerde.

 • Meneer we hebben kandidaten die beter aansluiten,
 • Meneer u voldoet niet aan het profiel,
 • Meneer we houden u misschien in reserve,
 • Meneer dit profiel is onder uw niveau etc.

Ik zei, ja dat komt gewoon omdat je 45+ bent en dat weet je zelf ook, geen werkgever mag je om die reden afwijzen, maar het zou wel een heel stuk gemakkelijker zijn zowel voor de werkgever als voor de sollicitant.

Mijn relatie aardig gepikeerd, meteen een heel verhaal … ja en “wij” zijn heel waardevol en “wij” zijn nooit ziek. En ook “wij”de “45+ er” moeten op elke vacature kunnen solliciteren.

Waarop ik zeg: Als je toch 50 keer zinloos solliciteert en elke keer met “BS” redenen wordt afgewezen, terwijl je weet dat werkgevers je te oud vinden dan weet je dat toch liever vooraf?!
Als ik als werkgever iemand onder de 30 aan wil nemen, neem er maar gif op in, dan komt er iemand onder de 30, daar hoef je toch geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd. (los van de vraag of ik dan de beste kandidaat heb).

Steek dan als 45+ er je energie in die vacatures die “wel” heel bewust een 45+ er zoeken. Dat scheelt een hoop tijd, energie en onzin sollicitaties. Je zult als 45+ er goed moeten zoeken, maar je krijgt een heel stuk minder afwijzingen die niet op waarheid zijn gebaseerd.

Mijn stelling: Wie houdt wie nu voor de gek? Leeftijdsdiscriminatie in een vacature moet mogen.

Geef een reactie

6 Comments
 • Emiel Beerkens
  says:

  Leeftijdsdiscriminatie klinkt direct zo negatief, en daar heb ik m.n. moeite mee. In een bedrijf dient (en dat is mijn mening) een gezonde afspiegeling te zijn tussen jong/oud, man/vrouw, autochtoon/allochtoon etc.
  Als een bedrijf een gemiddelde leeftijd van het personeel kent dat erg laag is, moet een 45+ absoluut een kans krijgen (is wederom mijn mening).
  Omgekeerd moet dat ook zo zijn.
  Als een team bestaat uit uitsluitend mannen, zet er dan vrouwen tussen en omgekeerd. Dat zorgt meestal voor een prettige werksfeer.
  Ik heb in mijn beleid als bemiddelaar staan dat ik graag een stap extra zet voor een oudere kandidaat, maar niet ten koste van alles. Een bedrijf dat iemand zoekt die aan het begin van de loopbaan staat, moet niet door mij benaderd worden met een oudere kandidaat. Maar ik moet wel met een oudere kandidaat kunnen komen als dat (naar mijn mening) wel in het bedrijf zou kunnen passen.
  Denk er aan, ouderen brengen rust in de toko (wederom mijn mening én ervaring). Discriminatie omdat het om het prijskaartje zou gaan, snap ik niet, want er zijn genoeg ouderen die hun schaapjes op het droge hebben en het niet erg vinden om een marktconform salaris op te strijken.
  Bovenstaande is puur MIJN mening en MIJN gevoel. Ik begrijp dat er andere meningen zijn…

  • Arjan Elbers
   says:

   Hoi Emiel,

   Helemaal eens met je mening. Ik weet wat jij met Klik W&S ook allemaal voor elkaar krijgt met jong en oud, dat is een bijzonder goed verhaal.

   Ik ben ook voorstander van een gezonde mix in personeel, een mix tussen man en vrouw, jong en oud is mijn inziens zeker verstandig.

   Ik vind het alleen zo ontzettend onzinning dat je in een vacature niet aan mag geven wat je wel -en niet zoekt. Als ik 45+ zou zijn, dan solliciteer ik liever op 5 vacatures waarvan ik weet dat ik echt kans maak, (omdat dit in het profiel staat) dan dat ik op 50 vacatures solliciteer en overal met een “onzinverhaal’ wordt afgewezen.     

 • Michiel van Beek
  says:

  Eens!

  Met een kanttekening: Werkgevers zouden zich wel meer moeten gaan inrichten op het binnenhalen van 45+ -ers. Uiteindelijk gaat de vergrijzing toch komen. Ook als ik in de spiegel kijk. De reden om een jongere medewerker te zoeken is vaak alleen financieel, kortom te kortzichtig. Andersom moeten 45+ -ers ook werken aan hun employability. 

  Maar dat is een heel andere discussie.

  Michiel (45-) 

  44 jaar