Het CDA en jeugdwerkloosheid: mislukt hip

Logotype CDAJe bent jong, je bent hoog opgeleid (HBO/WO) en je wilt aan het werk! Maar laat dat in de huidige economische situatie van ons land nou best lastig zijn. Gelukkig komen er binnenkort nieuwe Tweede Kamer verkiezingen en kun je stemmen op de partij die het meest gaat doen aan het beperken van jeugdwerkloosheid. Maar wie te kiezen? Hopelijk kun je na mijn analyse van de grootste partijen (VVD, SP, PvdA, CDA, D66, GroenLinks en PVV) op dit gebied een weloverwogen keuze maken.

Bijna alle partijen zijn inmiddels behandeld, nog twee te gaan. In deze blog bespreek ik het partijprogramma van het CDA.

Taskforce!
Onder het kopje ‘arbeidsmarkt’ vind ik de term jeugdwerkloosheid in het partijprogramma van het CDA. De partij erkent het probleem het schrijft er het volgende over:

Jongeren hebben een lastige startpositie op de arbeidsmarkt, met een stijgende jeugdwerkloosheid en weinig vooruitzichten op een duurzaam contract. Daarom moet er een taskforce jeugdwerkloosheid komen.

Dat klinkt hip; een taskforce jeugdwerkloosheid! Ik ben benieuwd wat het CDA daar precies mee bedoelt.

En dan?
Ik heb flink gezocht maar helaas, nergens in het partijprogramma wordt uitgelegd wat de taskforce jeugdwerkloosheid precies gaat doen. De term jeugdwerkloosheid wordt ook verder niet meer gebruikt. Geheel onduidelijk dus wat het CDA precies van plan is en welke maatregelen hierbij horen. Er wordt zelfs niet gesproken over een betere aansluiting tussen de opleiding en het werkveld, iets wat bij bijna alle partijen tot nu toe wel is benoemd.

Het partijprogramma is niet zo karig als dat van de PVV, jeugdwerkloosheid wordt immers wel aangekaart, maar veel stelt het niet voor. Maar hé, wie weet gaat die taskforce wel heel toffe dingen doen…

Geef een reactie