Vacaturesite top 10: Banenmatch zakt weg

Vacaturemonitor: positiefVoor de tweede achtereenvolgende week staat Jobbird op nr.1 en ik heb een donkerbruin vermoeden dat de site zich hier de komende tijd wel zal weten te handhaven. Tenzij Werk.nl alsnog een bedreiging zal gaan vormen. Want zowel Jobselectie als Banenmatch lijken te zijn afgehaakt als het om de toppositie gaat. Waar Jobselectie dit geheel aan haarzelf kan wijten is het onduidelijk waarom Banenmatch zich niet langer kan mengen om de toppositie. Het verschil tussen Banenmatch (31.500 vacatures) en Jobbird (43.800) is ondertussen opgelopen tot meer dan 12.000 vacatures. Dat is wel heel erg fors.

Verder is het bijzonder hoge vacaturevolume van VacatureBase inderdaad een fluke gebleken. Het ging om een groot aantal buitenlandse vacatures; Jobfeed heeft deze verleden week al gecorrigeerd. Waardoor VacatureBase gewoon weer in de tweede helft van de top 10 plaatsneemt. 

O ja, de vacaturevolumes (zowel het aantal vacatureplaatsingen als het aantal unieke vacatures) blijft hardnekkig onder het volume in de vergelijkbare periode van 2011 zitten. Ruim 5% lager… Dat is bepaald geen positieve ontwikkeling als je bedenkt dat in het najaar van 2011 de daling werd ingezet. Een daling die dus nog altijd voortduurt.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 34 – 36). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 34 – 36). Bron: Jobfeed

De freemiums doen het dus nog altijd goed en in vergelijking met vorig jaar stijgen de freemiums en dalen de pay-to-post vacaturesites. Met uitzondering van JobTrack; want deze site verkeerde vorig jaar in een zware depressie. En hoewel Wegener in bijzonder zwaar weer verkeert, is JobTrack bezig aan een come-back. Indrukwekkend; zeker als je bedenkt dat de site ondertussen in haar voegen moet kraken van ouderdom.

VacatureBase nam vorige week onverwacht een toppositie in. Maar dat bleek geheel ten onrechte; de site had een enorme hoeveelheid buitenlandse vacatures in dat volume zitten; die vacatures zijn ondertussen door Jobfeed uit de cijfers verwijderd. Waardoor VacatureBase per direct terugdondert naar de plek in de onderste helft van de top 10.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

En hoewel Banenmatch zachtjes wegzakt als het om vacaturevolume gaat, groeit de site nog altijd als het om buzzvolume gaat. Ze heeft maar liefst 52% (+3%) te pakken, een absolute meerderheid. Monsterboard daarentegen keldert van 25% naar 18% (-7%), een wonderlijke ontwikkeling gezien de actieve rol die Monsterboard tot op heden op social media gebied heeft gespeeld. Zijn er mensen vertrokken? Of heeft Monsterboard soms ergens een stekker uitgetrokken?

Rots in de branding Werk.nl blijft gelukkig nog altijd verreweg het meeste negatieve sentiment verzamelen. De site die binnenkort de enige toegangspoort voor bijna alle werkzoekenden moet worden is er duidelijk klaar voor…

Geef een reactie

1 Comment