GroenLinks en jeugdwerkloosheid: een gemiste kans

Logotype GroenLinks Je bent jong, je bent hoog opgeleid (HBO/WO) en je wilt aan het werk! Maar laat dat in de huidige economische situatie van ons land nou best lastig zijn. Gelukkig komen er binnenkort nieuwe Tweede Kamer verkiezingen en kun je stemmen op de partij die het meest gaat doen aan het beperken van jeugdwerkloosheid. Maar wie te kiezen? Hopelijk kun je na mijn analyse van de grootste partijen (VVD, SP, PvdA, CDA, D66, GroenLinks en PVV) op dit gebied een weloverwogen keuze maken.

Het is de dag voor de verkiezingen! Tijd om de laatste partij te behandelen; GroenLinks.

Gelijke kansen
Alhoewel GroenLinks een flink stuk over de arbeidsmarkt heeft geschreven in het partijprogramma, komt de term jeugdwerkloosheid daar niet in voor. Het is flink zoeken en uiteindelijk vind ik de volgende uitspraak:

GroenLinks wil toe naar een groene economie, met meer banen en gelijke kansen, ook voor starters op de arbeidsmarkt.


Niet echt een erkenning van het probleem, maar ze hebben er in ieder geval iets over geschreven.

Minimumloon
Bij de uitspraak horen verder geen concrete maatregelen om die gelijke kansen te gaan realiseren. Wel wil GroenLinks dat meer afgestudeerden binnen hun eigen hogeschool of universiteit aan het werk gaan:

Met hogescholen en universiteiten worden afspraken gemaakt over meer loopbaankansen voor jongeren […] binnen hun instellingen, bijvoorbeeld via een betere loopbaanbegeleiding en een meer diverse samenstelling van sollicitatiecommissies.

Daarnaast wil GroenLinks ook de leeftijd waarop iemand recht krijgt op het wettelijk minimumloon verlagen van 23 naar 18 jaar. Dit kan interessant zijn als je net van het HBO komt en graag werkervaring op wilt doen.

Het is jammer dat GroenLinks jeugdwerkloosheid niet uitgebreider heeft behandeld in het partijprogramma. Ze zijn immers enkele keren in het nieuws geweest dat ze jeugdwerkloosheid een heel belangrijke issue vinden. Maar blijkbaar toch niet belangrijk genoeg om uitgebreid bij stil te staan. Een gemiste kans!

Geef een reactie