Ongig: teveel aandacht voor video, te weinig voor user experience

Logotype OngigVideo is hot, video is happening binnen online recruitment. Dat geldt natuurlijk zeker voor HireVue, de “videosollicitatie” site die medio agustus maar liefst $22 miljoen in series C funding binnenharkte; en daarmee ondertussen in totaal $28 miljoen aan venture kapitaal heeft verzameld. Serious money. Maar is online recruitment video ook serious business?

Een dergelijke vraag is uitsluitend te beantwoorden door de verschillende video-toepassingen aan een nader onderzoek te onderwerpen. En dat is dus wat ik de komende tijd ga doen. Het kan een tijdje gaan duren; want er zijn behoorlijk wat video-toepassingen voor online recruitment te vinden.

Ik trap, overigens geheel willekeurig, af met een soort video-vacaturesite: Ongig.

Homepage
Dit is de homepage van Ongig:

Ongig | Homepage

Breed lachende gezichten; dat is altijd fijn. Wat echter minder fijn is dat deze vacaturesite vergeet dat het een vacaturesite is. Waardoor werkzoekers (Find a Job) en werkgevers (Create a Job) als gelijken worden behandeld. Een beetje vacaturesite heeft echter iets meer werkzoekers dan werkgevers als bezoeker. Waardoor het dus een goed idee is om de aandacht vooral op de werkzoeker te richten. Inclusief zoiets simpels als een snelzoekfunctie.

Maar Ongig is mogelijk onbekend met online recruitment; of met de behoefte van een werkzoeker. Dat lijkt ook een beetje uit de idealistische missie van het bedrijf:

To help organize a social network around each job opportunity

WTF?

Maar Ongig stopt niet met haar missie; nee, ze heeft nog veel meer noten op haar zang. Wat van de volgende opsomming te denken:

Ongig believes that a job seeker should always:

  • See the manager they would work for
  • See the team they would work with
  • View connections between them and their future team
  • Have the option to easily ask questions of their future team
  • Feel the culture of their future job
  • Be updated on each job they are interested in (even if they don’t get hired!)

 

Het is altijd fijn om te zien wat Ongig gelooft; maar misschien had Ongig bij het ontwerp van hun site iets meer aandacht kunnen geven aan wat de werkzoeker prettig kan vinden. Wat zich overigens niet beperkt tot een snelzoekfunctie op de homepage. Want ook in het vervolg gaat er het nodige mis.

Het zoekresultaat
Als ik op de knop Find a Job klik, krijg ik dit te zien:

Ongig | Zoekresultaat

Een overzicht met vacatures, waarbij veel ruimte wordt ingenomen door video’s. Tegelijkertijd is er veel informatie (functietitel, bedrijfsnaam, locatie, salaris, aantal views, aantal interacties (hierover later meer) en trefwoorden) over de functie beschikbaar. Aan de rechterzijde zijn verfijningsmogelijkheden via functiegroepen en trefwoorden beschikbaar; beiden worden op een ongebruikelijke (lees: bijzonder onoverzichtelijke) manier gepresenteerd. Dat gaat het gemak van verfijnen niet vereenvoudigen…

Het nadeel bij de presentatie van de vacatures is natuurlijk de verticale ruimte die door iedere afzonderlijke vacature wordt ingenomen. Hierdoor is het aantal zichtbare vacatures bijzonder klein. Een geluk bij een ongeluk is dat Ongig bijzonder weinig vacatures heeft (minder dan 100) waarbij een deel van de vacatures ook al blijkt te zijn ingevuld. De bladerfunctie doe daarbij ook nog redelijk merkwaardig; want van de 6 beschikbare pagina’s krijg ik er maar 5 te zien…

De vacature
Ik klik maar eens op die Enterprise Business Representative (vult zo lekker op een visitekaartje) functie bij Salesforce:

Ongig | Vacaturepagina

Uit de video blijkt dat die Enterprise Business Representative overigens een callcenter agent te zijn die cold calling moet doen. Een eersteklas kutbaan dus. Maar met een leuke functietitel. En verder een hoop gereutel over Salesforce, wat ook nog eens klinkt als een eersteklas Amerikaans kutbedrijf (fast-paced, changes every day; ongekende chaos dus). Maar dit allemaal terzijde.

Want de vacaturepagina wordt aan de linkerzijde volledig ingenomen door de video en daaronder een aantal foto’s; de rechterzijde wordt ingenomen door een chatmogelijkheid.  Maar ik kan nergens iets lezen over de vacature zelf. Tot ik naar beneden scroll. En ik moet een verdomde eind scrollen, want de vacaturetekst heeft de verticale hoogte van zo’n drie schermen. Blijkbaar is het niet de bedoeling om te lezen, alleen om naar de video te kijken?

Als ik dan op Apply Now! (jawel solliciteer nu met zelfs nog een uitroepteken als extra nadruk voor de mogelijk volstrekt achterlijke werkzoeker die anders misschien zou denken dat de knop toelaat om over een uur te solliciteren…) wil klikken krijg ik een balloon te zien die mij verteld dat ik naar een sollicitatieformulier wordt gestuurd. Netjes. Verder zegt Ongig dat ze mij ongevraagd op de hoogte gaan houden van updates (?) van deze functie maar dat ik dat kan uitzetten… Een omgekeerde wereld dus en helemaal niet netjes:

Ongig | Vacaturepagina, detail 

Want dat heet dus spam, beste Ongig. En als je toch een balloon kan laten zien dan zou je ook meteen een checkbox kunnen tonen die ik bewust aanklik als ik op de hoogte wil worden gehouden. Simpel. En netjes.

Maar het wordt nog veel gekker, want als ik dan uiteindelijk op die Apply Now! klik, kom ik helemaal niet op een sollicitatieformulier terecht maar moet ik Ongig autoriseren om mijn LinkedIn account te kunnen kopieren:

Ongig | LinkedIn autorisatie 

Zijn ze daar nou helemaal van de pot gerukt bij Ongig? Ik ga solliciteren bij Salesforce op een kutbaan, ik wil helemaal niet door Ongig worden gekopieerd. Wegwezen. Maar dat kan dus niet. Tenzij ik waarschijnlijk naar de Salesforce site ga en daar die kutbaan ga zoeken om vervolgens te solliciteren. Wat ik al helemaal niet ga doen.

Voor de lol moet je overigens even op Cancel klikken…

Overigens is bij een vacature te rechterzijde dus ingenomen door een chatbox. Waar je elke interactie tussen Salesforce (die bepaald niet responsief is) en potentieel geinteresseerden in de kutbaan kan zien. Zeer, zeer merkwaardig. Is dit soms die organize a social network around each job opportunity? Want verder heb ik de realisatie van die missie van Ongig op geen enkele manier kunnen ontdekken.

Conclusie
Ongig is een zeer gemankeerde vacaturesite die ervoor heeft gekozen als zwaartepunt video’s van de werkgever in te zetten. En tegelijkertijd elke normale functionaliteit die een vacaturesite kenmerkt overboord te zetten of zo merkwaardig in te richten dat je wel bijzonder wanhopig moet zijn om hier tot een sollicitatie te komen. Vooral de chatfunctie is ronduit bizar te noemen.

Een video van de werkgever kan zeker een toevegoegde waarde bieden bij een vacature, maar dan dient die video niet anders te worden gepresenteerd als een onderdeel van de informatieverschaffing richting werkzoeker. Waarbij tegelijkertijd het funnel wat een vacaturetekst is nooit vergeten mag worden. Dus altijd eerst beginnen met de kerngegevens van de functie en niet met een grote video.

Geef een reactie

1 Comment