HR-4u: misplaatst 3D geweld

Logo en logotype HR-4u Er zijn momenten dat ik absoluut niets begrijp van bedrijven die vol trots met een online recruitment oplossing komen terwijl die oplossing gebukt gaat onder aanzienlijke mankementen. HR-4u is zo’n online recruitment oplossing. Ze omschrijft zichzelf als een social media tool waarmee HR vacatures en HR interim projecten worden verspreid, maar het is (ook of uitsluitend?) een vacaturesite. En daar gaat het in mijn optiek formidabel mis.

Wat het allemaal nog schrijnender maakt is dat ik deze partij heb geadviseerd over de user experience van het primaire online proces: zoeken, vinden & bekijken van de vacature en er vervolgens op solliciteren. Maar wat ze er uiteindelijk van hebben gebrouwen is ronduit bedroevend.

De homepage
Dit is de homepage van HR-4u:

image 

Hier heeft het grafisch design zodanig de overhand gekregen dat de “snelzoek”functie (waarom geen simpele Wat en Waar in plaats van allerlei keuzes waar ik liever later op filter?) als een soort 3D billboard is omgetoverd; waarmee het grafisch design niet ondersteunend maar overheersend is geworden. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de veldlabels zo lichtgrijs dat het nauwelijks leesbaar is. Maar er is meer. Wat is dat voor idiote tekst: Filter beschikbare vacatures? Of wat te denken van de knoptekst: Verstuur? Wat moet ik versturen?? Heeft HR-4u nooit van het woordje Zoek gehoord? En dat Zoek een heel logisch, begrijpelijk en herkenbaar woord is voor iemand die op zoek is naar een nieuwe uitdaging?

Dan is er ook nog het lijstje van de 5 meest recente vacatures, waarbij de individuele vacatures wel heel erg veel verticale ruimte hebben gekregen. Ook dit lijstje staat overigens in een dik 3D kader. God mag weten waarom. Misplaatst en disfunctioneel grafisch geweld.

Maar het wordt allemaal nog veel erger. Want als ik op de knop verstuur klik, krijg ik dit te zien:

image

Kijk nou! Het 3D-billboard is ook hier doorgevoerd. Met hetzelfde desastreuze effect. En er is zelfs een slider waar te nemen, bij salaris! Waarom? En dan is er de behoefte van HR-4u om mijn locatie te weten. Waarom? Om de afstand van mijn locatie tot de werklocatie te kunnen tonen? Altijd fijn om te weten dat ik 26 km van Rotterdam verwijderd ben… Het helpt trouwens geen moer als ik de knop Weigeren indruk, want de afstanden blijven onverkort staan, evenals de (foute) locatie Leiden.

De facets zijn qua interactie ook onnodig ingewikkeld. Want ik kan per facet weliswaar meerdere keuzes aanzetten, maar uitzetten moet vervolgens met de wissen functie, waardoor alle keuzes worden uitgezet. Herhaald klikken op een keuze heeft namelijk geen enkel effect.

image 

Net als op de homepage geeft HR-4u ook hier ongekende verticale ruimte per vacature, waardoor er maar zeer weinig vacatures zonder scrollen bekeken kunnen worden. Overigens bevat HR-4u nog zeer weinig vacatures waarmee gelukkig een muisarm kan worden voorkomen.

De terreur van het 3D-billboard zet zich ook op de vacaturepagina voort:

image 

De groene knop Solliciteer nu! (jawel, daar is er weer eentje die denkt dat de toevoeging nu! duidelijk maakt dat als je op deze knop drukt er niet over een half uur iets gaat gebeuren maar nu meteen…) is in het blauwe 3D geweld opgenomen en valt op deze manier in ieder geval minder op. Way to go! De leesbaarheid van de kopjes is ook lekker laag en er is de merkwaardige opdeling van kerngegevens van de vacature over de tekst (bedrijfsnaam en standplaats) en de linker kolom (vacaturecode (volstrekt overbodig), uur/week, salaris en opleidingsniveau). Dat maakt het lekker makkelijk voor de bezoeker om in een oogopslag alle kerninformatie van de vacature tot zich te nemen…

HR-4u weet ook nog niet dat een intermediair iets ander is dan de opdrachtgever; Expand wordt zowel als opdrachtgever (met standplaats Rotterdam) als intermediair (met standplaats Vught) opgevoerd. Een sterk staaltje.

Het meest irritante is echter wat er gebeurt als je op de knop Solliciteer nu! klikt. Dit is het resultaat voor de eerste twee vacatures in het zoekresultaat. Ik heb verder niets meer geprobeerd; ik schat in dat andere bezoekers zich ook niet veel langer zullen laten ringeloren:

image

 

image

Afijn…

Conclusie
HR-4u laat zien dat een slecht grafisch ontwerp de boel zeer fors kan verneuken. Want het krankzinnige 3D-effect zorgt ervoor dat de user experience volledig wordt verwoest. Waarmee maar weer eens is aangetoond dat je een designer nooit zijn gang moet laten gaan; daar komt uitsluitend ellende van. Maar het is niet slechts het grafische design dat ervoor zorgt dat een bezoeker een slechte ervaring wordt geboden. De functionaliteit (facets) en presentatie van de content zijn ook ronduit bizar. Om over het sollicitatieproces nog maar te zwijgen; want dat is oprecht schunnig. Maar dat is een heel ander verhaal.

Door niet de gebruikerservaring centraal te plaatsen maar deze ondergeschikt te maken van grafisch design en (waarschijnlijk) persoonlijke voorkeuren is het mogelijk om een site te realiseren waar de honden geen brood van lusten. Een bijzondere prestatie…

Geef een reactie

2 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Hoi Marc,
   
  Dankjewel voor je review. Jammer dat ze zo negatief is, maar het geeft ons weer input om verder te verbeteren. Ik zie je punten natuurlijk als constructieve feedback en ga er graag op in. Aan sommige punten wordt al gewerkt.
   
  Jammer dat je het 3d effect niet mooi/passend vindt. Ik vond het zelf niet zo overheersend, maar ik zie wel wat je bedoelt. Hetzelfde voor het 3d kader van de recente vacatures, hoewel ik daar het probleem niet zo zie: dat springt er toch niet zo uit?
   
  De veldlabels van de zoekfunctie zullen duidelijker worden gemaakt. En we zullen ‘verstuur’ vervangen voor ‘zoek’, dat is inderdaad duidelijker. De tekst ‘filter beschikbare vacatures’ kan inderdaad weg.
   
  Dat je een slider ziet bij de salaris facet is apart, toen we er hier naar keken zagen we die niet. Ik zal er naar laten kijken.
   
  Je locatie wordt gevraagd omdat HR-4u de vacatures sorteert op basis van afstand. Zo kun je meteen zien wat er in de buurt is.
  Het is wel vreemd dat je locatie Leiden is: blijkbaar werkt de functionaliteit nog niet goed, dus daar zal ik ook naar laten kijken.
   
  Aan het deselecteren van facets door er op te klikken wordt ook al gewerkt.
   
  De verticale ruimte voor de vacatures was bedoeld om meer rust te geven. Maar omdat we binnenkort meer vacatures verwachten willen we hier ook een aanpassing in maken. In een eerdere versie stonden de baan-eigenschappen naast elkaar (‘vast, 32 uur, WO, salaris niet opgegeven’, – dus zonder de inleidende stukjes (type vacature etc)) en zo moet het weer worden.
   
  Over de vacatures: het is zonde dat je net bij de twee offline vacatures woont. Inmiddels doen alle links het weer.
  Weet je toevallig nog waar je de ‘Deze pagina kan niet meer gevonden worden’ kreeg? Want in principe zou je altijd de eerste melding (‘beste bezoeker’..) moeten krijgen.
   
  Nogmaals bedankt voor de feedback; er wordt aan gewerkt of we gaan er mee aan de slag.