Met overname jobs.ch consolideert het online recruitment landschap verder

Logotype jobs.ch Dit is opvallend nieuws; hoewel de meesten waarschijnlijk een geeuw van verveling niet zullen weten te onderdrukken. Maar de aangekondige overname van de Zwitsere vacaturesite jobs.ch door een tweetal uitgevers (Ringier en Tamedia) is in mijn optiek groot nieuws.

Want na de overname van Totaljobs door Axel Springer Digital Classifieds GmbH (het ‘nieuwe’ onderkomen van StepStone) en de enorme ambitie van deze nieuwe groep lag het in de verwachting dat jobs.ch een volgende overname zou worden. Mede omdat jobs.ch net als StepStone al vanaf het begin binnen The Network actief is en de twee partijen elkaar bijzonder goed kennen. Of wat te denken van Evenbase die kort geleden Jobrapido heeft gekocht?

Maar nee, het zijn Ringer en Tamedia geworden, waarmee we nu dus een derde internationaal conglomeraat in online recruitment land hebben. Of dienen we de Persgroep (Vacature.be, Nationale Vacaturebank en Intermediair) hierin ook mee te tellen? Hoe dan ook; de consolidatieslag in online recruitment land gaat maar door.

Ringer en Tamedia zijn inderdaad een international online recruitment conglomeraat, want de twee partijen (die ieder 50% belang in jobs.ch Holding AG krijgen) zijn hiermee niet uitsluitend in Zwitserland actief. Hoewel hier wel de nadruk ligt. Tenslotte heeft de jobs.ch Holding naast jobs.ch nog een serie niche site in dat land (topjobs, jobs4sales, ingjobs, ictcareer, medtalents, jobs4finance, stellen, jobscout24). Daarnaast heeft en een 49% deelname in het Oostenrijkse Karriere.at. Tamedia brengt ook nog jobup, jobwinner en Alpha als online recruitment sites in. Een ware slinger aan sites dus.

Opvallend is verder dat investeringsfonds Tiger Global Manage­ment nu dus volledig afscheid neemt van haar meerderheidsbelang in jobs.ch. Het betekent dat het fonds een zeer behoorlijke prijs moet hebben ontvangen; tenslotte was 2007 een duur jaar om een meerderheidsbelang in een vacaturesite te nemen… Zou dit een indicatie zijn voor een hoog aanschafbedrag? En een mogelijke reden dat zowel Axel Springer als Evenbase zijn afgehaakt?

Hoe dan ook, een interessante ontwikkeling en ongetwijfeld niet meer dan een tussenstap in het consoliderende landschap binnen online recruitment. Wie volgt?

Geef een reactie