Berenschot: krimp duurt voort

Ook Berenschot ziet zijn omzet verder dalen. Het adviesbureau zag zijn omzet in 2011 met 8 procent verder dalen tot EUR 51 miljoen. Wel ziet het bureau – na een eerdere reorganisatie – de winst terugkeren. Een kleine 4 ton bedraagt het resultaat onder de streep.

Berenschot, omzet en resultaat na belastingen (beiden in EUR miljoen), 2007 - 2011

Berenschot, omzet en resultaat na belastingen (beiden in EUR miljoen), 2007 – 2011

Daarmee lijkt Berenschot slechter te presteren dan (gedeeltelijk) concurrent Boer & Croon, dat een miljoenenwinst deponeerde. Maar als we naar de onderliggende cijfers kijken is dat niet het geval. Van de omzet van 2008 – een recordjaar voor beide bedrijven – is van Boer & Croons omzet in consultancy en interim-management drie jaar later nog 61 procent over. Voor Berenschot is dat percentage 74 procent.

Onder de streep valt er echter weinig te genieten voor Berenschot. Waar bij Boer & Croon de miljoenenresultaten op peil bleven, heeft Berenschot twee jaren van verlies achter de rug. In 2011 viel het resultaat in het niet bij de eerdere verliezen van luttele miljoenen. Het resultaat van Berenschot wordt al jaren aan de algemene reserve toegevoegd (dan wel onttrokken). Dividend keert het bedrijf niet uit – Berenschot is eigendom van een Stichting Administratiekantoor.

Beide bedrijven nam het laatste drie jaar afscheid van ongeveer een op de zes werknemers. De loonlijst van Berenschot telde vorig jaar 417 fte – een kleine 100 minder dan in 2008.

Geef een reactie