TalentBin Lookup: allemaal mee gaan spelen

Icoon Lookup TalentBin, één van de weinige serieuze people aggregators (samen met TheSocialCV) heeft verleden week een bijzonder interessante iPhone app gelanceerd: Lookup. En volgens TalentBin kan je met Lookup het volgende:

Quickly and easily look up professional and social information about friends, colleagues, and business contacts with this intuitive people search engine.

Als Lookup het mogelijk maakt om de volledige TalentBin database te doorzoeken zou dit een fantastische app zijn. En al helemaal omdat de app gratis is. Had ik niet ooit begrepen dat recruiters verrekte zuunig zijn…?

TalentBin omschrijft Lookup als volgt:

Lookup, powered by TalentBin’s people search engine, pulls together publicly available online information into a single, easy to navigate social profile, featuring social network profiles (like Facebook, Twitter, LinkedIn, Google Plus, and more), professional and social interests, and resume and schooling information.

Laat ik maar eens kijken of ik de belofte van TalentBin kan ontdekken in Lookup: Quickly and easily look up professional and social information about friends, colleagues, and business contacts with this intuitive people search engine.

Dit is het startscherm van Lookup:

TalentBin Lookup | Zoekscherm 

White is not your enemy, maar zeker geen vriend van TalentBin en dus ook niet van Lookup. Overdadig rustgevend groen straalt mij tegemoet. Afijn…

Ik kan zoeken op persoonsnaam; de link Options verbergt een drietal aanvullende zoekcriteria (Company, School en Location). Als eerste voer ik natuurlijk even een vanity search uit. Waarbij opvalt dat het zoeken bijzonder lang duurt. Met dit als resultaat:

TalentBin Lookup | Persoonsinformatie

Voila. Dat ben ik. Met een serie icoontjes van allerlei online hangouts waar TalentBin mij heeft gevonden; inclusief RecruitmentLab en RecruitmentMatters. Indrukwekkend. Als ik op zo’n icoontje klik ga ik naar de betreffende website; voor About.me ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

TalentBin Lookup | About.me

Onder de iconenrij zijn een aantal tabjes aanwezig (Summary, Interests, Profiles en Resume). De tab Resume kan je in mijn optiek gevoegelijk overslaan, de tab Profiles bestaat uit een herhaling van de icoontjes die ook al in de iconenrij staan (waar je overigens doorheen kan swipen) en voegt daarmee evenmin toe. Afgezien van het feit dat Lookup een onderverdeling maakt in Contact channels en Web profiles. Voor wat het waard is. Blijft over de tab Interests:

TalentBin Lookup | Interests 

Ook deze tab heeft een onderverdeling: Professional en Personal. Waarbij elke onderdeel een enorme serie steekwoorden laat zien. Opvallend genoeg begint mijn serie Professional interests met het steekwoord marketing… Wat niet bepaald mijn interesse heeft. Hetzelfde geldt voor branding. Dit is een voorbeeld van het meest zinnige steekwoord; Internet:

TalentBin Lookup | Interests, Internet 

Oke…

De rij tabjes is daarmee niet bepaald een zinvol onderdeel van Lookup.

Wel interessant zijn de aanvullende zoekmogelijkheden (Company, School en Location) die Lookup biedt. Want daarmee is de app natuurlijk een bijzonder krachtige (zij het soms zeer trage) zoekmachine voor personen.

Conclusie
Lookup is een verdomd handige app om op je iPhone te hebben. Zoveel is zeker. Maar de app raakt de sweet spot zeker nog niet. De interface is niet intuitief; er is onvoldoende nagedacht over de waarde voor de gebruiker en de performance is veel te slecht. Maar laten we eerlijk wezen; een gratis app waarmee ik eenvoudig geaggregeerde profielen kan vinden is natuurlijk goud waard. Als over een maand er nog een recruiter is zonder deze app op zijn iPhone dan dient hij/zij zich niet alleen diep te schamen maar tevens het pand te verlaten. Op zoek naar passende arbeid.

Nabrander: Steelt TalentBin?
Michel Rijnders kwalificeerde TalentBin enkele dagen geleden als een foute people aggregator:

TalentBin gaat een stapje over de grens door daarnaast ook gewoon zonder toestemming gegevens naar binnen te trekken en te publiceren. Natuurlijk met een winstoogmerk. TalentBin kopieert namelijk het LinkedIn profiel.

Kortom, TalentBin is fout bezig. Weet als gebruiker van LinkedIn dat TalentBin je informatie steelt en probeert te verkopen en weet vooral als recruiter dat TalentBin niet zuiver is.

Toe maar! TalentBin steelt mijn informatie en probeert deze vervolgens te verkopen. Dat is natuurlijk helemaal fout. Als het waar is tenminste. Maar is het waar? Want Rijnders doet deze beschuldigingen op basis van een specifiek geval; het LinkedIn profiel van iemand waarmee hij een connectie heeft; Netwerven directeur Leon Willemsens.

Onderstaand het verschil tussen wat Rijnders ziet en wat ik zie als ik via TalentBin zoek naar Leon Willemsens:

image

Links is het beeld dat Rijnders heeft, rechts wat ik zie. Een fundamenteel verschi, waarbij mijn versie niet eens de LinkedIn data van Willemsens ziet.

De reden voor dit verschil? Rijnders heeft een LinkedIn connectie met Willemsens, ik niet. En Rijnders is (waarschijnlijk) ook nog eens via LinkedIn ingelogd bij TalentBin. Met andere woorden, TalentBin toont de data die Rijnders mag zien. En ik zie dus helemaal niets van die data.

Ergo, TalentBin steelt helemaal niets. En als ze niets steelt kan ze het ook niet verkopen. Een tikje onzorgvuldig van Rijnders; deze uitspraken? Zeker weten.

Geef een reactie

17 Comments
 • Rutger van Drongelen
  says:

  Wat een amusante reacties. Eindelijk is Marc een keer (voor zijn doen) redelijk positief over iets en dan ontstaat het zuur in de reacties.
  Beide partijen hebben op z’n minst gevoelige tenen. Een coach leerde me ooit dat beide partijen gelijk hebben vanuit hun eigen standpunt, de oplossing is daar wanneer je het gelijk van de ander kan inzien. Tot zover over de discussie. Nu over Talentbin: Als bureau-recruiter ben ik vooralsnog enthousiast over de informatie die ik krijg door slechts een naam in te toetsen in de app. Ik zal er dus zeker mee gaan experimenteren en zie vanzelf of de app in de toekomst verandert.

  • Marc Drees
   says:

   Eerst denken dat Indeed Apply marketing gereutel is, dan ten onrechte TalenBin beschuldigen van stelen en vervolgens mijn reactie daarover fout intepreteren, zowel in de reacties als in jouw ‘rectificatie’? Het gaat lekker de laatste tijd…
   Misschien de volgende keer iets langer nadenken of beter controleren voordat je wat uitkraamt?

 • Hans Drees
  says:

  Dag Marc,

  Hou eens op met je zielige reactie en geschop op allerlei initiatieven. Ook bovenstaande review totaal zinloos en ongefundeerde feedback op dhr. Rijnders.

  Als je broer Hans wil ik je graag terecht wijzen en hopelijk luister je eens na deze wijze raad.

  Geen enkele organisatie wil feedback op deze manier. Totaal kansloos en vanuit een ivoren huiskamertje wat roepen over een site.

  Check check dubbelcheck kan op een tegeltje aan jouw wand

 • Frank de Bie
  says:

  Michel, top produkt! Verlaag je niet tot een discussie met de heer Drees, daar sta je mijnsinziens boven. Wederom het bewijs dat de heer Drees zich als een klein jongetje schopt en frustraties over een eigen zinloos bestaan projecteert op anderen die wel wat bereiken. “Doe een beetje normaal” klinkt als Geert Wilders en als we dat ziekeneurig gedrag dan projecteren op de heer Drees… 😉 no need to say more!

 • Michel Rijnders
  says:

  Ik heb de screenshot van Leon bewust gebruikt omdat ik die ken en geen screenshot van onbekenden wilde gebruiken. Maar zoals het een beetje zorgvuldigheid betaamt heb ik het met diverse profielen waarmee ik geen enkele connectie heb gechecked. En, verrassing, ik zie gewoon hun volledige data. 

  Ergo, de uitspraken zijn niet onzorgvuldig.

   

   • Michel Rijnders
    says:

    Nee. En mij beschuldigen van liegen schiet in het verkeerde keelgat en is wel een heel zwak argument.

    Proberen te laten zien dat ik het bij het foute eind heb is prima. Dat kan. Maar vooralsnog zie ik daar geen steekhoudend argument voor. Ik zie echt profielen van mensen die geen connectie zijn van mij. Zoals een willekeurige Josh Kitchen. Waarvan ik 1 op 1 zijn hele profiel kan zien. Waarvan hier even een gedeeltelijke screenshot: https://skitch.com/rijnders/ewrkm/josh-kitchen

    • Marc Drees
     says:

     Als je een partij ongefundeerd beschuldigt van stelen moet je geen lange tenen tonen. Dan heb je een redelijk hypocriet keelgat en daar kan dan wel heel veel inschieten. Dus doe een beetje normaal.
      
     Ik laat overduidelijk zien dat mijn blik op Leon totaal anders is dan de jouwe. Ik heb geen connectie met Leon en ik ben niet ingelogd in LinkedIn. Zou dat misschien een redelijker verklaring zijn dan stelen? Doe mij daar graag een bewijs voor voordat je met vragen over omgekeerde bewijsvoering komt.

     • Michel Rijnders
      says:

      Ik laat, voor zover ik dat kan, zien dat ik volledige LinkedIn profielen zie van mensen waarmee ik geen connectie heb. Zie link reactie hierboven, juist om te laten zien dat dat niet aan de Leon-connectie ligt. Daarvoor vraag ik niet om omgekeerde bewijsvoering. Kom langs, dan kun je het met eigen ogen zien en zijn we de welles-nietes discussie kwijt.

      Stelen is mijn benaming voor “Gegevens openbaren aan de mensen aan wie die gegevens niet via een andere applicatie zonder toestemming vertoond mogen worden” en maar dat is een meer technische discussie “niet verwerkt, opgeslagen, bewerkt mogen worden”.

      • Marc Drees
       says:

       Een bijzonder definitie van stelen, zoals je zelf ook ongetwijfeld zal weten. Ik heb ondertussen contact opgenomen met TalentBin om de oprichter zelf hierover aan het woord te laten. Want iemand van stelen en doorverkopen betichten en vervolgens de definitie van het woord stelen hernieuwen is een wel heel goedkope manier van je ongelijk bekennen. Zeker als je hiermee een product volledig afserveert en de doelgroep adviseert hier geen gebruik van te maken.