Griekenland zucht onder Euro

Griekse vlag Griekenland heeft ondertussen vele miljarden Euro’s aan steun van de Eurozone en het IMF gekregen. Helaas is het leeuwedeel van deze steun terecht gekomen bij de partijen die de problemen van Griekenland hebben meehelpen veroorzaken: de banken. Banken die vrolijk massa’s Grieks waardepapier opkochten (tegen vergelijkbare condities als Duits waardepapier) in de wetenschap dat het land niet gelijk was aan Duitsland maar tegelijkertijd in de wetenschap dat de Eurozone vast wel garant zou staan mocht blijken dat Griekenland inderdaad geen Duitsland was. En dat is exact wat er in de afgelopen jaren continu gebeurt.

De Grieken ondergaan verpletterende bezuinigingsmaatregelen om in aanmerking te blijven komen voor steun vanuit Euroland en IMF waarbij eenmaal ontvangen steun het land even snel weer verlaat; richting crediteuren (lees: banken). Steun voor de Griekse bevolking? Vergeet het maar. De Grieken zijn schatplichtig aan de banken. Slaven van onverantwoord beleid van de eigen regering en diezelfde banken. Die gezamenlijk hebben gedaan alsof de Griekse bomen tot in de hemel groeiden. Hoeveel moet je verliezen voordat je in verzet komt?

Een recent voorbeeld van de gevolgen van de ellendige economische situatie waarin de Griekse middenstand zich bevindt:

In the city’s «commercial triangle», where generations of merchants had run successful businesses a stone’s throw from the central Syntagma Square, an August census by retail lobby group ESEE found 31%of shops had closed. That was up 13% from August 2010, just months after the government secured the first of two multi-billion euro international rescue packages.

"There are no signs that this percentage will fall and this is very worrying,» said ESEE head Vassilis Korkidis, estimating that about 63,000 Greek businesses were at risk of closing down within the next year.

He said 68,000 businesses in Greece had pulled down their shutters since the beginning of 2011, with most closures driven by high rents and a fall in the purchasing power of consumers due to wage and pension cuts. The study by ESEE also cited a difficulty getting funding from banks as one of the main reasons behind the closures.

Tegelijkertijd zijn er pareltjes als Jan-Kees de Jager en Mario Draghi die beweren dat het beter gaat in de Eurozone. Zijn zij recent nog in Griekenland, Spanje of Portugal geweest? Als er toch eens gevangenisstraf zou staan op liegen door politici en bestuurders. Wat zouden de gevangenissen dan overvol zitten. En wat zou de wereld dan een prettiger plaats zijn om in te leven.

Geef een reactie

1 Comment
  • Rob
    says:

    @ Marc Drees: goed stuk, eindelijk iemand die begrijpt wat er echt aan de hand is. Als je alle reutelverhalen en leugens eruit schift is de kern eigenlijk heel eenvoudig, maar juist daarom zo schokkend: EU steun aan Griekenland is eigenlijk niets anders dan Duitsland (en een beetje Nederland en Finland) dat enorme hoeveelheden geld aan banken overmaakt.  Het geld gaat niet naar Griekenland maar naar baneken die vorderingen op Griekenland hebben: denk aan partijen als Goldman Sachs die notabene al extreem veel geld hebben verdient aan Griekenland. Het systeem is verdorven tot op het bot, en de EU is niets anders dan een instituut dat dit verdorven systeem faciliteert en zelfs verergert. Het is wachten tot het Europese volk in de gaten heeft wat er nou echt aan de hand is. Dan zal dit verregaande politieke en sociale consequenties hebben, in alle EU landen. Geen prettig vooruitzicht. En nu maar weer aan het werk, er moet brood op de plank 😉