Adecco steeds minder big in Japan

Adecco, wereldmarktleider in uitzenden, verliest snel marktaandeel in Japan. De Japanse omzet van de Zwitsers kromp in het tweede kwartaal met 10 procent – een dubbelcijferige retraite die doet denken aan de ellende van 2009 en 2010, toen niet alleen Adecco’s Japanse omzet een diepe duik maakte.

Het gekke is dat Adecco alleen lijkt te staan in zijn chute: concurrent Manpower rapporteert er al een halfjaar gelijkblijvende omzet en aartsrivaal Randstad zag zijn Japanse omzetten zelfs met 5 procent stijgen. Let wel: dit betreft organische en voor valutaverschillen gecorrigeerde groei, waar het effect van de overname van Fujistaff niet meer in te zien is.

Japan: organische omzetgroei (yoy, in %) Adecco, Manpower en Randstad 2011-H1/2012

Japan: organische omzetgroei (yoy, in %) Adecco, Manpower en Randstad 2011-H1/2012

Verliest Adecco de controle nu (na een Amerikaanse instorting en zijn Franse miljoenen aan omzet opslurpende verslindende reorganisatie) ook al over zijn vierde markt?

 

Tsunami
De opleving van Randstad is overigens te verklaren: de omzet van het tweede kwartaal van 2012 wordt vergeleken met die van het tweede kwartaal van 2011 – waarin de vraag naar arbeid werd opgeschud door de tsunami van dat jaar. Het valt te verwachten dat het derde kwartaal in vergelijking minder groei oplevert. Wat dat betreft zijn de vooruitzichten voor Adecco nog belabberder.

Een echte bedreiging voor Adecco vormt Randstad niet. Ondanks de in 2010 in vervulling gekomen wens van Ben Noteboom om de rijzende ster in het land van de dito zon te worden, is Randstad in omzet gemeten nog altijd maar goed voor eenderde van de omzet van Adecco. Manpower zit daar ergens tussenin: te klein om Adecco bij te benen en te groot om in Randstad een bedreiging te zien.

Lucratieve markt
Niettemin zijn de Japanse marge geweldig: de operationele marge van Adecco schommelde voor de crisis nog rond de 7%. Sindsdien daalt dat percentage naar 5% à 6%, goed voor een positie als tweede winstgevende HRM-markt na Zwitserland.

De echte concurrenten zijn Japanse bedrijven: Pasona, Temp Holdings en marktleider op afstand Recruit Co. Ltd.

Marktaandelen Uitzendbedrijven Japan (2011). (1) Gebaseerd op omzet van 1/4/'09 t/m 31/3/'10. (2) Gebaseerd op omzet van 1/6/'09 t/m 31/5/'10. (3) Schatting op basis van omzetgroei en cijfers 2010 Fujistaff.

Marktaandelen Uitzendbedrijven Japan (2011). (1) Gebaseerd op omzet van 1/4/’09 t/m 31/3/’10. (2) Gebaseerd op omzet van 1/6/’09 t/m 31/5/’10. (3) Schatting op basis van omzetgroei en cijfers 2010 Fujistaff.

Geef een reactie

1 Comment