Gaat werkloosheid Griekenland ook door 25% grens?

De werkloosheid in Griekenland groeit in een alarmerend hoog tempo. Het meest recente werkloosheidscijfer is van juni 2012 (Griekenland loopt ‘wat’ achter…) en staat op 24,5% (Bron: Elstat). Als we de trend van de werkloosheidsontwikkeling doortrekken dan ziet het er voor juli en augustus als volgt uit (stippellijn):

Werkloosheid (in %) Griekenland, januari 2004 – juni 2012 (en extrapolatie naar augustus 2012). Bron: Elstat

Werkloosheid (in %) Griekenland, januari 2004 – juni 2012 (en extrapolatie naar augustus 2012). Bron: Elstat

Deze extrapolatie betekent een werkloosheid van 25,6% voor juli en 26,4% voor augustus. Waarmee Griekenland naar alle waarschijnlijkheid Spanje al in juli voorbij gaat streven (werkloosheid Spanje in juli: 25,1%. Bron: Eurostat) als het land met de hoogste werkloosheid van alle landen binnen de Eurozone.

Tegelijkertijd heeft de Griekse regering gisteren extra bezuinigingsmaatregelen ter hoogte van EUR 11 miljard voorgesteld. En alsof dat nog niet genoeg is ook nog eens extra belastingen ter hoogte van EUR 2 miljard. Op te brengen door een beroepsbevolking waarvan waarschijnlijk meer dan 25% geen werk heeft. En zonder vooruitzichten op enig herstel van de arbeidsmarkt in de komende tijd.

Is er iemand die mij kan uitleggen dat hier geen sprake is van een volstrekt ongeloofwaardige situatie?

Geef een reactie

1 Comment