Wolkbreuk van contractbeëindigingen bij Randstad en Adecco

Afgelopen zomer kondigden topmannen Ben Noteboom (Randstad) en Patrick de Maeseneire (Adecco) vrijwel gelijktijdig een nieuwe koers aan: marktaandeel winnen of zelfs behouden is geen prioriteit meer. Winst behouden is het enige doel. En dus zien de twee flexgiganten steeds vaker af van contractverlenging met te scherp onderhandelende klanten. Of breken zelfs lopende contracten open…

Het aantal afgebroken contracten groeit. Inmiddels kunnen we spreken van een wolkbreuk van gestaakte deals, zo blijkt uit de volgende opsomming…

Markten waarin Randstad contracten beëindigde

Markten waarin Randstad contracten beëindigde

Dat valt het beste te lezen in de kwartaalrapportages van Randstad, dat deze contractmeldingen keurig rapporteert. De concurrenten zijn terughoudender met dergelijke meldingen.

Adecco: ‘Jagen op hogere prijzen’
Maar ook Adecco kampt met gebroken deals, vanwege de nieuwe focus op winstgroei. Zo meldde althans Patrick de Maeseneire toen analisten hem vroegen naar de problemen in de Franse markt:

[Er is] een aantal grote accounts waarvan wij proberen om hogere prijzen te vragen en die overstapten [naar concurrenten] omdat we niet prijsagressief wilden zijn, zoals we al aankondigden in het derde kwartaal, toen we zeiden dat we hogere prijzen zouden blijven aanjagen.

Het gevolg van de agressieve jacht op meer marge is pijnlijk gebleken voor Adecco. De meest pregnante misser van de Zwitsers is de deal met automobielgigant Peugeot, die eind vorig jaar opbrak. Peugeot – tot voor kort een van de drie grootste klanten van Adecco (wereldwijd!) – stapte over op Manpower én Randstad. Tegelijk heeft Peugeot zijn flexibele behoefte fors teruggeschroefd: iets wat sterk effect heeft op de omzet van Adecco in haar grootste markt.

Randstad heeft ook contracten met Franse klanten beëindigd. Noteboom zal dat zelfs blijven doen, zo kondigde zijn bedrijf van de zomer al aan meer contractbeëindigingen te verwachten in het derde kwartaal.

Geef een reactie

3 Comments