Ernst & Young: marge onderuit

De marge van accountantsreus Ernst & Young is fors gedaald. De boekhouders annex consultants van ’s lands derde accountantskantoor draaiden een brutowinst van 19 procent – 4 procentpunt lager dan vorig boekhaar. Dat blijkt uit het Nederlandse jaarverslag dat Ernst & Young heeft gepubliceerd. Ernst & Young zette afgelopen boekjaar (2011-2012) EUR 659 miljoen om – nog geen procent meer dan een jaar eerder.

Dat de omzet van Ernst & Young steeg is overigens niet te danken aan de vaste boekencontroles bij hun klanten. De omzet uit controlewerkzaamheden – of assurance, zoals de grote vier het noemen – daalde met 2 procent. Nee, Ernst & Young haalt zijn groei uit advieswerk. De consultancydochter – goed voor een achtste van de totale omzet – groeide in omzet met EUR 8 miljoen (11 procent).

Ernst & Young, omzet en operationele marge, 2008 – 2009 t/m 2011 – 2012

Ernst & Young, omzet en operationele marge, 2008 – 2009 t/m 2011 – 2012

Prettig is dat Ernst & Young voor het eerst bekendmaakt uit welke sectoren het bedrijf zijn omzet haalt. Zo blijkt dat het bedrijf voor 28 procent afhankelijk is van de financiële sector, die wonderwel fors groeide. De omzet die de accountants bij overheden draaien, bedroeg een stabiele EUR 44 miljoen. Andere sectoren zijn meer in mineur, zoals blijkt uit onderstaande diagram.

Ernst & Young, omzetontwikkeling per sector, 2010 – 2011 versus 2011 - 2012

Ernst & Young, omzetontwikkeling per sector, 2010 – 2011 versus 2011 – 2012

Onafhankelijk?

Het is een trend waar de accountants niet omheen kunnen: lagere omzetten, lagere marges, beknibbelende klanten. Juist dat de groei voor de beancounterij uit advieswerk moet komen, heeft als gevolg dat de grote vier geleidelijk interen op hun zuiverste dienstverlening: onafhankelijke controle. Controleer maar eens onafhankelijk de stukken van een klant, waaraan de zusterafdeling Advisory ettelijke tonnen factureert…

Topzwaar

Een ander probleem voor de accountants is de scheefgroeiende piramide: het aantal partners. Van die partners heeft Ernst & Young er 232, op een totale loonlijst van 3811 fte. Daarmee zijn de vennoten goed voor 6,1 procent van alle werknemers. Ter vergelijking: in 2009, toen de payroll van Ernst & Young nog 4092 fte telde, bedroeg dat percentage 5,8%. In drie jaar tijd nam het bedrijf netto afscheid van een kleine 300 man personeel, maar van slechts 7 partners.

Die inkrimping komt overigens vooral op conto van de ondersteunende staf. Bedroeg de overhead van Ernst & Young in 2009 nog 30 procent, inmiddels is het percentage teruggebracht tot 22 procent. Het aantal omzet draaiende werknemers steeg met een bijna soortgelijk percentage. De gemiddelde fee van diezelfde werknemers daalde in dezelfde periode (van EUR 263.000 in 2009 tot EUR 240.000 nu), en dus lijkt het bedrijf het in een groter volume te zoeken. Fee-earners heeft Ernst & Young nodig – liefst een beetje zichzelf ondersteunende fee-earners – want de vennoot wil zijn dividend…

Geef een antwoord

5 Comments